четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Сладкиш с бонбони Лакта


Скоро съседката, с която често пием сутрин кафе - Диана, ми сподели, че е направила много вкусен сладкиш с бонбони Лакта. Каза ми и рецептата, но аз не я записах веднага и я изгубих. Днес реших, че искам да го направя, но нямах рецепта. Потърсих в нета и намерих няколко. Накрая го направих в свой вариант, който се оказа ужасно вкусен.


Продукти:

1 кофичка кисело мляко (400г)
1 к.л. сода
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
2 яйца
1 ванилия

за заливката:

200 г бонбони Лакта
125 г масло
1/2 ч.ч. смлени орехи

Содата се разтваря в млякото. Прибавят се брашното и орехите и всичко се разбърква добре. Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят към млечната смес. Разбърква се много добре и се изсипва в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка. Пече се предварително загрята фурна на 170*. Изважда се и се оставя да се охлади.

Бонбоните и маслото се разтопяват на водна баня и се разбъркват, докато се получи хомогенна смес. Прибавят се орехите и отново се бърка. С тази смес се залива готовия сладкиш. Оставя се поне за два чеса на хладно (при мен оцеля само час, преди да бъде разрязан :) )

10 коментара:

  1. Изглежда много, много сладко. Тъкмо като за у нас!:)
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми харесва сладкиша - ще го пробвам при първа възможност:).

    ОтговорИзтриване
  3. Това със сигурност ше ни хареса!
    Лакта - това бяха дъвчащите бонбони в прозрачен целофан и златце в различен цвят...нали?
    Ами аз скоро не съм виждала такива...Ще ми кажете ли откъде да си купя?

    ОтговорИзтриване
  4. Аз съм почитател на всичко което правиш. Много земно и вкусно. Искрени поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Това звучи много вкусно! Не съм се сещала да използвам бонбоните Лакта за сладкиши, но много ги обичам и съм сигурна, че се получава страхотно в сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички ви!
    Бонбони Лакта има в хранителните магазини в опаковки, а има и насипни. Аз използвах насипни, защото в околните магазини нямаше други. Обаче иначе съм срещала по магазините, дори ги произвеждат нялко фирми.
    Лулу, аз съм използвала такива бонбони за заливка на еклери. Става много добре :)

    ОтговорИзтриване
  7. Илиана преди много време приготвих този десерт познавам вкуса му страхотен е! Благодаря че ми го припомни непременно ще го направя. А твоя изглежда толкова хубав.Браво!

    ОтговорИзтриване
  8. V moments go pravq,i shte vidim kakvo shte se poluchi.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен десерт, изглежда много сочен, почти като баклава....от всички сладкиши в нета, твоят е най-хубав.Комплименти, Илиана!!Предполагам, че си го правила в правоъгълна тавичка.Можеш ли да ми кажеш размерите, за да ми се получи сладкиша със същата височина...Приятен ден ти желая.Петя

    ОтговорИзтриване
  10. Извинявам се за късната реакция,
    тавата, която използвам е с размер 30 на 20 см.
    Благодаря за прекрасните думи!
    Сладкишът наистина е много хубав :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...