Вече съм писала, че има рецепти, които само като видиш, знаеш, че ще направиш. Рано или късно. Както и има сайтове и хора, на които можеш да се довериш за всяка една рецепта, която е споделена там и такива сайтове, в които като влезеш веднъж, веднага ти става ясно, че рецептите не са изпитани лично от този, който ги предлага. И аз си имам няколко любими магьосници в кухнята. Едната от тях е Йоли .
Пробвала съм много нейни рецепти и никога не съм имала провал.
Рецептата, която предлагам сега, също съм видяла преди много време от нея. Има неща, които приготвяме, когато имаме специален повод. И аз чаках подходящ момент, за да направя този вариант на тази вкусна торта.
Изпробвах и варианта в чаши. Но направих и във вид на торта, като удвоих продуктите. Е, какво да кажа - резултатът беше повече от великолепен. Опитайте и вие :)
Продукти за 6 чаши
блат
100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
коняк за сиропиране, разреден 1/1 с вода
пълнеж
400 г кайсии
200 г захар
1 ч.л.лимонов сок
1 голяма кофичка заквасена сметана
100 г пудра захар
1 ванилия
глазура
100 г течна сметана
100 г черен шоколад
20 г масло
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят да се охладят. Прибавят се жълтъците и се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг. В тях се сипва захарта и се разбива, докато се разтвори. Към шоколадовата маса с леко бъркане се прибавят белтъците и пресятото брашно, примесено с бакпулвера, като се редуват. Правоъгълна тава (от фурната) се застила с хартия за печене. Тестото се изсипва и се заглажда. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като изстине го нарежете на 12 кръга с чашите, в които ще подредите десерта.
Кайсиите се почистват и нарязват на парченца. Заедно със захарта се сваряват на конфитюр. Към края на варенето сипете лимоновият сок. Оставете конфитюра да изстине.
С бъркалка се разбърква заквасената сметана със захарта и ванилията.
Продукти за 6 чаши
блат
100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
коняк за сиропиране, разреден 1/1 с вода
пълнеж
400 г кайсии
200 г захар
1 ч.л.лимонов сок
1 голяма кофичка заквасена сметана
100 г пудра захар
1 ванилия
глазура
100 г течна сметана
100 г черен шоколад
20 г масло
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят да се охладят. Прибавят се жълтъците и се разбърква. Белтъците се разбиват на сняг. В тях се сипва захарта и се разбива, докато се разтвори. Към шоколадовата маса с леко бъркане се прибавят белтъците и пресятото брашно, примесено с бакпулвера, като се редуват. Правоъгълна тава (от фурната) се застила с хартия за печене. Тестото се изсипва и се заглажда. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като изстине го нарежете на 12 кръга с чашите, в които ще подредите десерта.
Кайсиите се почистват и нарязват на парченца. Заедно със захарта се сваряват на конфитюр. Към края на варенето сипете лимоновият сок. Оставете конфитюра да изстине.
С бъркалка се разбърква заквасената сметана със захарта и ванилията.
Сметаната за глазурата се кипва. Отстранява се от огъня и се добавя шоколадът и маслото. Разбърква се на гладък крем.
На дъното на чашите се слага по един кръгъл блат. Сиропира се с коняк, разреден с вода.
На дъното на чашите се слага по един кръгъл блат. Сиропира се с коняк, разреден с вода.
Слага се пласт кайсии, а върху тях втори блат. Сиропира се отново. Върху вторият блат се слага от заквасента сметана. Заглажда се с мокър нож и отгоре се залива с топлия ганаш. Оставя се да се охлади.
Можете да направите десерта и с готов кайсиев конфитюр. Просто леко го затоплете и добавете малко вода за да стане гладък и лъскав.
Можете да направите десерта и с готов кайсиев конфитюр. Просто леко го затоплете и добавете малко вода за да стане гладък и лъскав.
За варианта торта аз удвоих продуктите за блата и за глазурата. Изпекох блат във форма за торта и го разрязах на две части. Поставих едната чъст във формата за торта и сиропирах с разреден коняк, и отгоре намазах конфитюр от кайсии. Отиде ми около бурканче и половина. След това сложих и втория блат. Сиропирах и намазах обилно с 600 г заквасена сметана, разбита с 200 г пудра захар. Загладих добре и отгоре внимателно изсипах глазурата. Охладих в хладилника за 12 часа и чак тогава разкопчах формата за торта. Можете да украсите по ваше желание.
Чудесна е тортата - и варианта в чаши и класическия!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
А за мен ти си магьосница в кухнята!Колкото твои рецепти съм изпробвала,всичките са ставали много сполучливи!Тази торта е фантастична,Илианка, но аз едва ли ще се справя, сложно ми изглежда!Радвам и се на снимката!Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеИлианка,
ОтговорИзтриваневзимам си една чашка,
че то издържа ли се !
Магьосници сте и двете :)
Илианка, наистина се познава кога една рецепта има в себе си потенциал, като тази.
ОтговорИзтриванеблагодаря, че я сподели, звучи мнооого вкусно, скоро ще се пробва.
Хубава вечер!
Илианка,
ОтговорИзтриванеизглеждат чудесно - и чашите, и тортата. Класически вкус.
Поздрав за теб и Йоли!
Харесах новите ти предложения - интересни и много апетитни.
Усмихната неделя, Диана
Благодаря ви за хубавите думи, момичета!
ОтговорИзтриванеНуши, радвам се много, когато научавам, че рецептите ми са полезни на някого. А тортата е много лесна. Пробвай и сама ще се увериш :)
Привет и от мен! Нямам думи просто и двата вариянта на тортата са страхотни. Аз лично бих опитала в чаши много нестандартно ми звучи за поднасяне на торта. Поздравления и снимките са чудни :)
ОтговорИзтриванеЕлена, добре дошла при мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Горещо препоръчвам тази торта, независимо как ще я поднесеш :)
Страхотна тортичка... Как си постигнала тази глазура отгоре - брависимо!
ОтговорИзтриванеNapravih tozi desert, varianta Torta, Na vid stana strahotna, no za jalost vkusa ne ni dopadna. Sa4etanieto kaisiev konfitur i zakvasena smetana ne se haresa na nikogo u doma. Ina4e receptata za blat i glazura e mnogo spolu4liva.
ОтговорИзтриванеЕх, Гери, много съжалявам! На нас ни се понрави много, но вкус другар няма...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Илианка за доверието и хубавите думи.Такава си ми сладурана, я се замъкни до София да се видим.
ОтговорИзтриване