Мекиците са ми много любими за закуска (и вечеря, и похапване, когато ми се иска).
Вече съм пробвала толкова много рецепти и все си мисля, че всяка нова е още по-хабава от предишната.
Ако търсите рецепта за пухкави и мекички, а не за леко жилави мекици с мая, то пробвайте тази. Киселото мляко и яйцето омекотяват и придават по-различен вкус на мекичетата.
Напоследък тези са ми фаворит. Правих ги няколко пъти един след друг.
Можете да ги направите със сирене или без сирене. Гарантирам, че всякак са вкусни!
Продукти:
200 мл хладка вода
200 г кисело мляко със стайна температура
20 г прясна мая
1 яйце
1 к.л. сода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 700-800 г брашно
Киселото мляко се смесва с водата и се разбърква много хубаво. Добавя се маята и захарта, разбърква се, докато маята се разтвори и се слага една шепа брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат всички останали продукти. Изсипва се втасалата мая и се меси меко тесто. Разделя се на малки топчета, малко по-големи от орех, покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.
Загрява се повечко олио. От топчетата се оформят мекици, които се пържат в добре загрятата мазнина.
По желание можете да сложите сирене в средата, да слепите добре краищата с пръсти и да направите мекички със сирене.
Вярно е, че всякак са прекрасни, ама си права, Иле, че някои са по-жилави... Тези тук са като възглавнички, чудно пухкави мекици! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Илианка, и аз като теб си падам по тестеничко, а и по мекици, но не обичам много да ги правя. Затова от твоите ще се почерпя веднага!
ОтговорИзтриванеДнес правих мекици по една друга рецепта и сега виждам твоята.
ОтговорИзтриванеНе станаха хубави и тестото не беше по моите представи меко :(
Сега виждам при теб много повече кисело мляко и яйце, което прави тестото пухкаво.
Моето тесто стана като за хляб.
Може пък грешката да е в мен!
Гуш!