С кое да започна, с кое? С фрикасето или с прекрасните 14?Ми може да не е типична почерпката с пиле фрикасе, но пък що не? Щом това е една от любимите ми рецепти напоследък, защо да не ви я поднеса за 14-годишния рожден ден на Щъркелово гнездо :) Така де :) С удоволствие ви съобщавам, че вчера станаха точно 14 години от създаването на блога. 14 години вдъхновение, 14 години страст, любов и удоволствие, 14 години търпение, 14 години всеотдайност, 14 години споделени моменти, прекрасни приятелства и удовлетворение.
Бих искала да благодаря на себе си, че въпреки всички предизвикателства успях да продължа да пиша тук. Благодаря на вас, че продължавате да ме четете тооолкова дълго време и да изпробвате рецептите ми! Благодаря на всички партньори на блога, че повярваха в мен и ми помогнаха да се развивам повече!
Мислех си да пиша повече неща, но май казах най-важното. И то е БЛАГОДАРЯ!
Затова ще мина на рецептата, щото може да реша да пиша още нещо, пък то няма нужда.
Рецептата за това прекрасно Пиле фрикасе видях при Ирма преди известно време. И я приготвях няколко пъти, но така и не стигна до блога. Е, ето я сега изпълненена и споделена с вас. Имам една рецепта за пиле фрикасе написана отдавна, но пиша и тази, защото ми е фаворит и се яде от всички у нас. При Ирма е вариант с телешко, но у нас е с пилешко.
За изпълнението на рецептата може да използвате и останало печено пиле, и сварено пиле. Тук важното е, че не се използва бульон, в който е варено пилето, а се слага само прясно мляко. Така че може да използвате каквото месо решите. На мен така и не ми остава печено пиле, затова си варя за фрикасето.
Правила съм вариант с гъби и вариант без гъби. Ще ви дам този с гъбите, а вие ако нямате в момента, просто ги пропуснете и давайте нататък от запържването на брашното.
И така, ето моето изпълнение на рецептата.
Продукти за 4 порции:
4 пилешки бутчета
250 г гъби
5 с.л. масло
5 с.л. олио
1 литър прясно мляко
3-4 с.л. заквасена сметана
3 с.л. брашно
сок от половин лимон (може да добавите и повече, ако ви харесва)
2 жълтъка
куркума по желание и на вкус
черен пипер
сол
Бутчетата се почистват и се слагат да се сварят добре в подсолена вода. След като се сварят, се обезкостяват.
Гъбите се нарязват на филийки. 3 с.л. от маслото и олиото се смесват в подходящ съд и се загряват. Изсипват се гъбите и се пържат за кратко до зачервяване. Гъбите се изваждат и се добавят останалите 2 лъжици масло. Като се разтопи маслото, се сипва брашното и се запържва 30-40 секунди. Започва да се налива по малко от млякото, като се разбърква непрекъснато, докато стане гладък сос. Добавя се заквасената сметана, солта и черния пипер. Бърка се постоянно, докато сосът заври и стане плътен.
Жълтъците се смесват с лимоновия сок. Сосът се измества настрана от котлона и на тънка струйка се прибавят жълтъците. Изсипват се гъбите и накъсаното пилешко месо. Връща се на котлона да поври още минута-две, като се бърка.
Може да стане дълго писането, но изпълнението е действително много бързо. Опитайте :)
Честит Рожден Ден на Вашия прекрасен Блог!
ОтговорИзтриванеЖелая Ви здраве и творческо вдъхновение!!! ♥️🌹♥️
Или,
ОтговорИзтриванегодините неусетно минават.Аз даже вече не смятам годините на моя блог.Станаха 8.Толкова бързо мина времето.А твоите рецепти и идеи в блога са прекрасни.Имам няколко любими.Но пиле фрикасе за жалост никой не консумира в нашия дом.Не искам да те обидя разбира се.Още от ученическите столове не го консумирахме.Може би ако се приготви домашен вариант ще е по - вкусно.
Честита годишнина на блога ! Здраве, мир и благодатни години занапред на теб и твоето семейство ! Вдъхновение за приготвянето на нови ястия, десерти, супи, салати и каквото още желаеш.Прекрасна е зимнината в блога.И не само.Дано имаш време и занапред да представиш нещо интересно.
Поздрави !
Благодаря ти от сърце, Ели! Радвам се много, че се отбиваш тук!
ИзтриванеСъс закъснение, честита блогогодинка на чудесния ти блог, Или!
ОтговорИзтриванеХареса ми рецептата
ОтговорИзтриванеNice post thank you Chris
ОтговорИзтриване