понеделник, 3 август 2015 г.

Имамбаялдъ

Имамбаялдъ е постно ястие от турската кухня. Можете да го приготвите по различни начини - като напълните целите патладжани или пък ги направите във формата на лодки, може да ги изпържите или изпечете преди пълненето, или пък да ги оставите сурови (както направих аз), а също така може да приготвите ястието и на пластове в тава. Дали е вкусно ястието, можете да прецените и сами от превода на думата - "имамът припадна". Според легендата, когато имамът опитал това ястие, припаднал от удоволствие.

Предлагам ви моят вариант на това постно лятно ястие. 

Продукти:

около 1 кг патладжани (при мен бяха 5 малки)
3 домата
1 голяма глава лук
2 моркова
3 печени чушки
1 глава чесън
сол
черен пипер
магданоз

На патладжаните се изрязва капаче по дължина и внимателно се издълбават. Посоляват се отвътре и се оставят да се отцедят. Издълбаната част също се посолява и се оставя да се отцеди от горчилката. 
През това време се нарязва лука на едро, настъргват се морковите, нарязват се печените чушки и чесъна. Два от доматите се нарязват на кубчета.




 В дълбок тиган се загряват 5-6 с.л. олио и се изсипват лука и морковите. Леко се посоляват и се готви при непрекъснато бъркане до омекване. Прибавя се издълбаната част от патладжаните и печените чушки и готвенето продължава докато патладжанът също омекне добре. Изсипват се доматите и чесъна. Готви се още около пет минути, като се бърка често. Подправя се със сол и пипер и се поръсва с магданоз.
 Издълбаните патладжани се изплакват със студена вода и се пълнят с приготвената зеленчукова смес. Отгоре се подреждат резенчета домати. Поставят се в намаслена с олио тава и се налива около 1 пръст топла вода.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна докато омекнат добре.


7 коментара:

  1. Обожавам тези пълнени патладжани, Илианка!
    Хубаво ме подсети, че още не съм приготвяла тази година.
    Изглеждат мнооого вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. О, радост за окото, за небцето и за коремчето! Чудесна рецепта, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, като дойда ще ми ги приготвиш :)
    Хубава седмица, Ил!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, голяма вкусотия! И поднесена в градинката... Иле, чудно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета.
    А най-хубавото беше, че с изключение на купените патладжани, всичко друго е току-що откъснато от градината :)

    ОтговорИзтриване
  6. ама и тигана ти е ЕДИН!
    Любимо ястие, Илианка.

    ОтговорИзтриване
  7. А, Илианка - фантастично ястие си приготвила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...