Имамбаялдъ е постно ястие от турската кухня. Можете да го приготвите по различни начини - като напълните целите патладжани или пък ги направите във формата на лодки, може да ги изпържите или изпечете преди пълненето, или пък да ги оставите сурови (както направих аз), а също така може да приготвите ястието и на пластове в тава. Дали е вкусно ястието, можете да прецените и сами от превода на думата - "имамът припадна". Според легендата, когато имамът опитал това ястие, припаднал от удоволствие.
Предлагам ви моят вариант на това постно лятно ястие.
Продукти:
около 1 кг патладжани (при мен бяха 5 малки)
3 домата
1 голяма глава лук
2 моркова
3 печени чушки
1 глава чесън
сол
черен пипер
магданоз
На патладжаните се изрязва капаче по дължина и внимателно се издълбават. Посоляват се отвътре и се оставят да се отцедят. Издълбаната част също се посолява и се оставя да се отцеди от горчилката.
През това време се нарязва лука на едро, настъргват се морковите, нарязват се печените чушки и чесъна. Два от доматите се нарязват на кубчета.
Издълбаните патладжани се изплакват със студена вода и се пълнят с приготвената зеленчукова смес. Отгоре се подреждат резенчета домати. Поставят се в намаслена с олио тава и се налива около 1 пръст топла вода.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна докато омекнат добре.
Обожавам тези пълнени патладжани, Илианка!
ОтговорИзтриванеХубаво ме подсети, че още не съм приготвяла тази година.
Изглеждат мнооого вкусно!
О, радост за окото, за небцето и за коремчето! Чудесна рецепта, Ил!
ОтговорИзтриванеОх, като дойда ще ми ги приготвиш :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Ил!
Е, голяма вкусотия! И поднесена в градинката... Иле, чудно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ви, момичета.
ОтговорИзтриванеА най-хубавото беше, че с изключение на купените патладжани, всичко друго е току-що откъснато от градината :)
ама и тигана ти е ЕДИН!
ОтговорИзтриванеЛюбимо ястие, Илианка.
А, Илианка - фантастично ястие си приготвила!
ОтговорИзтриване