неделя, 12 септември 2010 г.

Домашни кроасани

От тези кроасани винаги ме е било страх. Все си мислех, че не са лъжица за моята уста. Виждала съм доста рецепти, но не се осмелявах да ги пробвам.
Така беше, докато не попаднах на тази рецепта.
Чета доста кулинарни блогове и форуми, но не на всеки мога да имам доверие. Веднъж вече се доверих на Руми и не сбърках, като приготвих нейните солени кифлички. Ето, че го правя за втори път и съм и изключително благодарна за споделената рецепта. Разбира се, не бих пропуснала да я покажа и на вас. По начин, по който аз я направих, защото май малко се поизгубих сред нейните обяснения.Реших да пропусна шоколада и ги направих без пълнеж. Получават се изключително ароматни и така. Но разбира се, ако желаете, можете да им сложите пълнеж по избор – шоколад или някакъв ароматен конфитюр 


Необходими продукти за тестото:

340 гр (325 мл) леко затоплено прясно мляко
450 гр брашно (обикновено)
75 гр захар
15 гр сол (1 ч.л.)
1 ч.л. суха мая

Необходими продукти за масления слой:

250 гр студено краве масло
брашно за поръсване на работната повърхност

За намазване преди печене:
1 яйце
2 с.л. вода (или прясно мляко)

Маята се смесва с прясното мляко и 1 лъжица захар и се изчаква малко да шупне. В дълбока купа се смесва брашното, солта и останалата захар. Прибавя се млякото с маята към сухата смес и се разбърква до пълно хомогенизиране. Приготвеното тесто се слага в пластично фолио, увива се добре и се оставя за 7-8 часа в хладилника.
Студеното краве масло се реже на филийки с около 1 см дебелина. Работната маса се набрашнява добре.Филийките се слагат на нея, посипват се с брашно и се разточват до 2-3 мм дебелина. Подреждат се в чиния и се оставят също в хладилника.
След като е изминало определеното време, тестото се изважда от хладилника и се разточва на правоъгълник с размери около 30 х 60 сантиметра. Масата се посипва обилно с брашно, защото тестото е доста лепкаво. Тук вече започва моята импровизация.
В средата на правоъгълника подредих по дължина маслото, като оставих по около три пръста разстояние до краищата. След това покрих маслото с едната част от тестото и после и с другата. Така се получиха три слоя тесто и един слой масло.Краищата се притискат добре с пръсти, за да се залепят. Трябва да се запечата масления слой вътре, за да не излиза навън по време на следващите разточвания.
Сега започнете да удряте с точилката сгънатото тесто, за да може маслото да омекне и да е по-лесно да се разточва. След това тестото се разточва до първоначалния размер. След това се сгъва още веднъж, като този път хванете близката до вас страна на правоъгълника и я прегънете до средата. След това се прегъва противоположната страна също до средата, така че краищата им да се срещнат. Сега тестото се прегъва в същата посока на две, по средата като книга. Получават се нови четири пласта. Ако в този момент маслото ви се е размекнало много и се опитва да излиза, увийте тестото в пластично фолио, оставете го за около 30 минути в хладилника и и след това направете последното разточване и сгъване . Ако маслото е още достатъчно твърдо, тестото се разточва отново до първоначалните размери и се сгъва още веднъж по същия начин (последно описания), за да се получат още 4 пласта. Тази процедура (последната) аз повторих общо шест пъти, защото маслото ми беше доста твърдо и трудно се сливаше с тестото. А според Руми, са достатъчни два пъти. Тестото се увива в няколко слоя пластично фолио и се оставя да пренощува в хладилника.
На другия ден се изважда от хладилника и се реже напречно на две. Едната половинка се връща в хладилника, за да не се размеква, а другата се разточва отново на правоъгълник върху набрашнена повърхност. Трябва да се получи кора с дебелина 3-4 милиметра. Кората се реже на две по дължина и всяка лента нарежете напречно на равнобедрени триъгълници. Прорежете основата на триъгълника по малко в средата (около 1 см), за да могат да ви се издължат крайчетата на кроасаните по време на навиването. Сложете по малко шоколад в основата (ако искате, разбира се) и навивайте стегнато кроасанчета.
Подреждат се на разстояние едно от друго, в тава покрита с хартия за печене и като се оформят, крайчетата им се завиват към средата.
Същото се повтаря и с другата половина тесто. Кроасанчетата втасват 15-20 минути, мажат се с разбитото с малко вода яйце и се пекат в предварително загрята на 190 градуса.

Забележки:

Ръсете постоянно работната си маса и тестото с брашно когато го разточвате, за да не ви се лепи.
Работете по възможност в хладно помещение, за да не се размеква прекалено бързо масления слой.





13 коментара:

  1. Илианка,
    прекрасно изглеждат твоите кроасани и като че усещам аромата им.
    Чудесно си се справила,Браво!,
    харесах и другите и тестени изкушения.
    Поздрав и усмихната седица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са, Илианка :)
    Ще ме накараш да опитам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Merhabalar, Yeturla lezzet kareleri Bugün bacaklı çorba tarifi ile bloglardan seçmelerde. (http://gencalsabahattin.blogspot.com)
    Sizinde her pazartesi yayınlanmasını istediğiniz yemek tariflerinizi beklerim.

    Saygılarımla

    ОтговорИзтриване
  4. Тesekur ederim! Yayinlamakta bir sakinca gormuyorum! Ricam sadece Bloga link olursa memnun olurum!Saygilarimla!

    ОтговорИзтриване
  5. Браво Илиана! Чудесни са станали!
    Благодаря, че си пробвала моята рецепта.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Тези кроасани ми изглеждат доста вкусни и ще се опитам да ги направя , но имам няколко въпроса..какво е "пластично фолио" и мога ли да използвам алуминиево такова? И ако тази вечер забъркам тестото и утре сутрин го разточа, мога ли надвечер да изпека кифличките, всъщност колко часа трябва да престои разточеното вече веднъж тесто в хладилника?

    ОтговорИзтриване
  7. И още един въпрос..15 гр. сол не е ли 1 супена лъжица, а не чаена?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Ивка.
    Веднага ще ти отговоря. Аз използвах найлоново фолио. Но ти, ако искаш, можеш да поставиш тестото в купа и да го завиеш добре с найлон. Тогава го сложи в хладилника. Вече разточеното тесто аз държах 8 часа в хладилника. Точих вечерта и ги правих сутринта. А за солта - зависи от лъжичката. Аз сложих една чаена :)
    Ще се радвам, ако ги направиш, да споделиш резултат.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Правя ги в момента :) Снощи забърках тестото и разточих маслото ( не знам защо, но маслото много ми се чупеше, надявам се, че това няма да се отрази на резултата) , сега започвам да точа. Дано станат. Смятам довечера да ги пека :). Сложих 1 ч.л сол, но за 75гр захар, сложих 7 с.л , защото гледах някъде , че 1 с.л = 10 гр, дано не стане много сладко..;)

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, извинявам се за постоянните въпроси, но за първи път правя такива сложни кифлички и малко не ми е ясно..След като разточа последно тестото, го сгъвам пак като книга и го прибирам в хладилника, след което пак ли го разточвам и след това разрязвам на две половини, като едната прибирам в хладилника , а другата пак разточвам, тук не ми стана ясно, как точно става?

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей!
    Дано не ти е късно.След като го извадиш от хладилника, няма да го разточваш цялото. Първо го срежи и тогава точиш едната половина до 3-4 мм. дебелина. Режеш на две и правиш триъгълниците.

    ОтговорИзтриване
  12. Станаха страхотни, мерси за рецептата и помощта :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ивка, много съм щастлива да го прочета :)
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...