четвъртък, 30 септември 2010 г.

Питка със сирене и кашкавал









Оформянето на тази питка е по идея на mari_eta, но за разлика от нея, аз реших да сложа сирене и кашкавал.


Продукти за тестото:

25 г прясна мая
2 яйца и 1 белтък
4 с.л. сухо мляко
250 мл топла вода
50 г разтопено масло
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 700 г брашно

Допълнително сложих:

300 г сирене
150 г кашкавал
50 г масло
шарена сол

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и там се слагат яйцата,
сухото мляко, маслото, солта и захарта. Изсипва се и разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. След това се разделя на две. От всяка част се разточва кора във формата на правоъгълник - дебели отоло 5 мм. Върху едната кора се поръсват сиренето и кашкавала, и се слага маслото на парченца. По желание може да поръсите с шарена сол или любимите подправки.


Отгоре се покрива с другата кора. Краищата се залепват добре и кората се разточва, за да се разпредели плънката, да стане по-тънка и да може да се завие по-добре.


След това се завива на стегнато руло. Правят се разрези, дебели около 1,5 см, като се внимава да не се стига до края.
След това едно кръгче се оставя, както си е, следващото се завива в противоположната посока. И така се редуват. Внимателно се преместват в намазана тава, като се подреждат.
Едно кръгче по средата, а останалите се редуват - едно право, едно легнало настрани. Питката се оставя да втаса. Маже се с разбит с малко вода жълтък и се слага да се пече. След като се извади от фурната, се завива с кърпа и се оставя да омекне.

3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...