Pages

неделя, 27 септември 2020 г.

Пирожки

 


Имам вече две рецепти в блога за пирожки, но ще напиша и тези, защото тестото е много интересно, а рецептата е сполучлива. Освен със сирене, тези пирожки могат да се приготвят и с кашкавал, или със смесени кашкавал и сирене, с извара или смес от сирене и извара, могат да бъдат с пълнеж от някакво сладко или течен шоколад. И със сигурност ще се получат сполучливи. А аз пробвах една със сладко и сирене и мнооого ми хареса.

Тестото се получава доста сериозно количество и аз след като го замесих, го разделих на две, като приготвих пирожки от половината, а другото прибрах в хладилника и мисля да го пробвам на пица утре. 

Рецептата видях тук и една от снимките ме плени. Аз я приготвих с малки промени.

Продукти:

200 мл вряща вода

3 с.л. брашно

3 с.л. олио

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

200 мл топло прясно мляко

3 жълтъка

1 кубче прясна мая

около 700-800 г брашно


В подходяща купа се слагат трите лъжици брашно, олиото, захарта и солта. Заливат се с врялата вода и всичко се бърка до много гладка смес с телена бъркалка. Добавят се жълтъците, маята се натрошава, сипва се и млякото. Отново се разбърква до хомогенност. След това се добавя по малко от брашното, като първо се бърка, а после се замесва мекичко и нелепнещо тесто. Разделя се на две части. Всяка част се разделя на 12 еднакви топчета. Завиват се с кърпа и се оставят да втасат.

Всяко топче се разточва на тънка питка. Поставя се пълнеж и се завива на руло. Не стягайте много рулата, защото по време на пържене плънката се разширява и пробива тестото, и изтича, съответно това създава неприятно пръскане. Прищипете краищата отстрани хубаво и добре прищипете тестото там, където се събира тестото. Така се приготвят всички рулца и се пържат след това. Пържат се в повече мазнина от всички страни на 2/3 от мощността на котлона. Като ги пържите, ги въртете на всеки 20-30 секунди, за да не прегорят отвън и да останат сурови отвътре. Накрая се изваждат върху салфетка, ако е необходимо да се изцеди мазнината от тях.

Този път нямах много време и затова ги приготвих така, но следващ път непременно ще ги овалям в останалите леко разбити белтъци и галета. Смятам, че резултатът ще е още по-добър.



събота, 26 септември 2020 г.

Мус от тиква


 Третата рецепта, която приготвих с Блендера Silent Mixx Pro е този прекрасен есенен мус от тиква. Рецептата е много лесна. На времето баба ми правеше тиква с мляко, която обожавах, но тогава я разбъркваше с джуруляк. Днес имаме съвременна чудесна техника, с която много лесно и бързо се справяме с подобни предизвикателства и джурулякът става все по-непотребен.  

Рецептата за тиквен мус е веган и здравословен вариант на обикновената тиква с мляко. 



Продукти:

около 800 г изчистена тиква

1/2 консерва хубаво кокосово мляко

сироп от агаве на вкус или няколко фурми


Тиквата се сварява само с вода. Изцежда се и се поставя в блендера. Добавят се кокосовото мляко и подсладителя - сироп от агаве или фурми и всичко се разбива до гладка и хубава смес.

По желание може да се поръси с ядки при сервиране.



сряда, 23 септември 2020 г.

Енергийно смути с есенни плодове

 


Втората рецепта, която избрах да споделя за теста на  Блендер Silent Mixx Pro в компания на здревословните продукти на Био класа и  Dragon Superfoods e за нещо доста популярно напоследък - смути. Няма да влизам в подробности какво е смути, откъде дойде и защо е полезно. Но ще ви споделя рецептата, по която го направих аз. За нея използвах круши и дребни праскови, които открих в двора на село, което прави смутито още по-полезно и вкусно.



Продукти:

500 мл бадемово, кокосово или друг вид мляко по ваш избор

2 замразени банана

2 малки круши

1 нормална праскова или 3-4 мънички, както беше в моя случай

2 с.л. Енергиен Микс Dragon Superfoods

1 ч.л. канела

2 с.л. сироп от агаве  или на вкус



Със съвършения  Блендер Silent Mixx Pro смутито се получава буквално за секунди. Просто поставете всички съставки в блендера и ги разбийте до хомогенна смес. Обикновено това отнема по-малко от минута. Консумирайте веднага след приготвянето. Ако го приготвяте само за себе си, може да намалите дозата на половина.


Енергиен Микс Dragon Superfoods е една уникална рецепта, обединила свойствата на три суперхрани в комплексен подход за подържане нормалните нива на енергия в тялото. Корен мака на прах – дава усещане за прилив на жизненост и тонус, освобождава енергия в тялото, подпомага издръжливостта и се смята, че повлиява благоприятно нормалните функции на жлезите с вътрешна секреция. Конопеният протеин е в този микс, за да се “погрижи” за силата на мускулите. Изцяло етествен пълноценен растителен протеин, запазил голяма част от хранителните вещества на конопените семенца. И не на последно място любимото какао – интензивно и наситено, ободрява, забързва кръвообръщението, допринася за тонуса, грижи се за   нормалното състояние на костите, мускулите, сърцето, благодарение на естествено съдържащия се магнезий. Този супер Енергиен Микс е подходящ за вашето сутрешно смути и/или за презареждане на силите следобяд, ако сте спортисти или физически активни

неделя, 20 септември 2020 г.

Сладкиш с круши и овесени ядки


 Скоро с мен се свързаха от Bosch Bulgaria с предложение да тествам техния Блендер Silent Mixx Pro. Включвам се с удоволствие в това предизвикателство, защото точно такъв уред не съм изпробвала и бързам да сподея първата рецепта, която приготвих. С уреда се работи изключително лесно и приятно. Определено е доста тих, а в същото време действа изключително бързо. Буквално за секунди се справи например със смилането на овесените ядки в тази рецепта. Почистването му е много лесно, а стъклената кана позволява да се използва както за гореща супа, така и за ледена напитка. 

 


Продукти:

1 ч.ч. = 200 мл

2 ч.ч. овесени ядки Био класа
1 ч.ч. мляко по избор (прясно мляко или негов растителен заместител)
1/4 ч.ч. разтопено кокосово масло
1 ч.л. сода
1/2 кг. круши

Крушите, които аз използвах в рецептата бяха малки и ги нарязах на половинки, но ако вашите круши са големи, може да ги нарежете на филийки по дължината на крушата и да ги подредите така.
Крушите се измиват и почистват от семките. Нарязват се и се подреждат в тава с диаметър 22 см, която е застлана с хартия за печене. Овесените ядки се смилат на брашно в блендера. Към тях се прибавя млякото, кокосовото масло, сиропа от агаве и содата. 


Всичко се блендира до хомогенна смес, което в случая става за секунди с блендера Silent Mixx Pro. Така приготвената смес се изсипва върху подредените круши и сладкишът се пече в загрята фурна на 180 градуса докато придобие лек и приятен кафяв загар. 



понеделник, 7 септември 2020 г.

Пиле Качаторе

 


    Днес ви представям една много вкусна рецепта за приготвяне на пиле - Пиле Качаторе. Пиле Качаторе всъщност е италианският събрат на нашето пиле по ловджийски. Тази рецепта е от категорията вкусна домашна храна и може да я срещнете приготвена по различни начини, но задължително в продуктите присъстват пиле, гъби, домати, лук и чесън. 

    Въпреки че съм приготвяла много пъти пиле с доматен сос, това тук е доста по-различно и обещавам ви, много вкусно. Може да го сервирате в компанията на паста, която много добре ще попие вкусния сос, а може и с прекрасен хляб, с който да отопите тази вкусотия. 😄

    И за да не ставам многословна, директно преминавам към рецептата на Пиле Качаторе.


Продукти:

6 парчета пиле

около 800 г домати или 1 буркан консервирани

2 с.л. доматено пюре

100 г маслини

150 мл бяло вино

1 глава лук

3 чушки (аз имах само червени, но ако имате и зелени, сложете от двата вида)

1 голям морков

250 г гъби

1 ч.л. захар

няколко скилидки чесън (на вкус - аз сложих 5)

1 ч.л. риган

1/2 ч.л. сух босилек

черен пипер

сол

зехтин

брашно за овалване на месото

пресен магданоз за поръсване



Лукът се нарязва на ситно, чесънът на по-едро, морковите на кръгчета, а чушките на малки лентички. Гъбите се режат на филийки. Доматите се настъргват или се обелват и нарязват на ситно.

Пилето се подсушава и се поръсва със сол и черен пипер. Овалва се в брашно, като излишното се изтръсква и се изпържва от двете страни до златисто в 4-5 с.л. загрят зехтин. Месото се изважда и в същата мазнина се изсипват лука и моркова. Готвят се, няколко минути като се разбъркват. Към тях се добавят гъбите и чушките. Продуктите се задушават още 3-4 минути, прибавят се сол, черен пипер и останалите подправки. Налива се виното и се оставя да поври 2-3 минути. Сипват се доматите и доматеното пюре и се прибавя захарта и маслините. Ястието се оставя да ври десет минути на тих огън, след което се прехвърля в по-дълбока тава. Междувременно се загрява фурната на 200 градуса. 

След като доматите са вече в тавата, отгоре се подреждат парчетата пиле. Пече се на 200 градуса до готовност. 

Поръсва се с пресен магданоз.

Както казах и горе, може да се сервира с паста, но у дома предпочетоха да си хапнат с хляб 😇