неделя, 10 декември 2023 г.

Медени пряники

 


Една от най-традиционните рецепти за руски сладки е тази за пряники. Съществуват различни рецепти за пряники, с различни вкусове - медени шоколадови, ментови, лимонови... Днес аз избрах да направя медените, защото много ми се искаше да предложа нова рецепта за коледни сладки, а какво е Коледа без вкусни меденки?

Оказаха се много вкусни сладки, мекички още след приготвянето им. Традиционно имат глазура, но са достатъчно вкусни  и без нея, опитах ги. Обаче казват, че глазурата ги държи така мекички отвътре. Не знам, ще видим. Да си призная, дори не съм си купувала пряники. Опитвам ги за първи път. Обаче категорично заявявам, че ще има още и още. Харесаха се на всички у дома. Със сигурност ще опитам и шоколадовите, а и ментовите.

Попаднах на рецепти с два вида глазура - есната е тази, която предлагам - със захар и вода, а другата с пудра захар и белтък. Предпочетох тази, тъй като знам, че много от вас се страхуват от сурови яйца.

Последно ще кажа, че се приготвят лесно и бързо. От това тесто ми се получиха 4 големи тави и от началото до края общо ми отнеха около 2 часа.


Продукти

*1 ч.ч. - 200 мл

1 ч.ч. захар

1/4 ч.ч. мед

1/4 ч.ч. вода

50 мл олио

1 яйце

4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. смес от подправки за меденки (моята е от Лидл)

За глазурата

10 с.л. захар

5 с.л. вода

3 с.л. лимонов сок


В по-голяма касерола се смесват захарта, меда и водата. Сместа се загрява, докато се разтопи захарта, като се разбърква, без да завира.

Отдръпва се от огъня и към нея се прибавят 2 ч.ч. брашно и енергично се разбърква. Оставя се да се охлади до стайна температура и се добавят олиото, яйцето, останалите 2 чаши брашно, содата и подправките. Замесва се леко лепнещо тесто. Не добавяйте повече брашно, дори и да ви се струва, че лепне много. Тестото се изсипва върху набрашнен плот и се оформят топчета с големината на орех. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене на разстояние около 2 см една от друга. Пекат се на 200 градуса, докато порозовеят леко. Внимавайте да не покафеняват, защото така се препичат и стават твърди. ( За жалост едната тава изпуснах за малко).

След като се охладят леко, е време за глазурата. Захарта се смесва с водата и се слага да заври. След като се разтопи, се прибавя лимоновия сок и се разбърква.

С глазурата се работи докато е топла, защото бързо се втвърдява, като изстине. 

Слагат се 3-4 пряники в купичка, поливат се с малко от глазурата и добре се омазват целите. След това се поставят на хартия за печене, за да изсъхнат на стайна температура.

Съхраняват се в плътно затворена кутия.

Рецептата е адаптирана от Сладко и солено.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...