петък, 19 септември 2008 г.

Пърленки на скара


Много пъти съм правила пърленки в различни варианти, защото вкъщи много ги харесват. Но все не ставаха като тези по ресторантите. Но откакто попаднах на рецептата на Vens от форума на гответе с мен и я изпробвах, не съм правила други. Рецептата е много добра и горещо я препоръчвам на любителите на пърленки!

Могат да се приготвят и на сух тиган!




Продукти:


1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
100 мл хладка вода
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около половин кг брашно (възможно е да отиде повече брашно)

От изброените продукти се замесва средно меко, еластично тесто. След като съберете тестото на топка, добавяйте по малко брашно и месете, докато се получи приятно за работа тесто. Оставя се да втаса около половин час.От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки. Пекат на на скара. След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол  Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.
Забележка: Киселото мляко може да се замени наполовина с вода. Изпичането става за около 3 - 4 мин. Бързи и лесни за приготвяне и много, много вкусни. .

Ето и едни, приготвени на тиган.


28 коментара:

evelina каза...

Вчера ги направих и станаха много вкусни, но ги пеках на една скара, която с гладко, тефлоново покритие и станаха много бавно. Нямам такава набраздена скара. Къде другаде мога да ги пека...

Iliana каза...

Можеш да пробваш на сух тиган. Аз така ги правя най-често. Стават много бързо. Може и на грил тиган :)

ivka_007 каза...

Мерси много, пробвах на сух тиган без мазнина, станаха страхотни. Мъжа ми ги обожава и сега ги правя често :)

Iliana каза...

Коментарът ти много ме зарадва. Благодаря за доверието!

zdravka каза...

вчера ги направих и наистина станаха страхотни.само че аз ги правех във фурната и станах все едно съм си ги купила от пицарията.благодаря за прекрасната рецепта.

Анонимен каза...

от тази доза колко броя пърленки стават

Анонимен каза...

Sajaliavam za latinicata,no ne mi e kiriliziran kompa!Mojete li da mi kajete dali kam receptata moje da se dobavi ne6to-sirene,maslini i t.n.???

Iliana каза...

Броят на пърленките зависи от това колко големи ще ги направите. 10-12 със сигурност трябва да излезат.
Ако разточите на по-тънко, можете да сложите някакъв пълнеж вътре. След това сгънете тестото и пак леко разточете. Тогава сложете да се пекат. Или пък можете готовите пърленки да намажете с масло и да поръсите със сирене, кашкавал или каквото предпочитате. Да ви е сладко!

Анонимен каза...

Otdavna tarseh recepta za parlenki kato tezi v restorantite, blagodarq za chudesnata recepta! Iskam da popitam dali moje da se sahrani testoto v hladilnik i za kolko vreme, i sled kato se izvadi ot hladilnika trqbva li da se izchaka da vtasa nanovo?

Iliana каза...

Да, тестото би могло да се съхрани в хладилник за два-три дни. Добре е като се извади да се остави да се отпусне и да втаса хубаво.
Поздрави!

Анонимен каза...

Рецептата е супер, аз ги направих като късах малки топки от втасалото тесто, разточвах, после намазвах с малко олио, сгъвах и отново разточвах на тънко, после на тефлоновата скара ги изпекох и като станаха готови намазах с масълце. Облизахме си пръстите буквално :):):) Дори половината тесто го прибрах в хладилника за друг ден, че щяха да излезнат много на брой.

Анонимен каза...

Благодаря за споделената рецепта! Поради липса на скара ги приготвих на сух тиган. Резултатът - доволно преяло семейство! :)))

Костадин Костадинов каза...

Момичета !! Може да ми се посмеете, но малко. А после ми кажете как се меси тесто, Щото като чета и гледам тез благинки и ми се прияде. Със здраве....

hriska51 каза...

Bravo ,Iliana sladurana

Анонимен каза...

Костадин Костадинов, аз меся тесто с моята хлебопекарна. И винаги се получава. :-)

Pavlety каза...

Илиянка, много хубава рецепта! Аз растлах на тънко в тава и пекох във фурната, а с част от тестото опържих мекичета. Сега замесих втора доза!

Анонимен каза...

Понеже е Бъдни вечер,реших да се пробвам с тези пърленки.Идвам да се похваля с резултата! :) Разделих на 8 топки.Малко повече от 500 гр брашно използвах.Разточих на тънко.Сложих сирене и сгънах на половина.Пекох на скара с дебели реотани.Намазах с масло.РЕЗУЛТАТА Е СТРАХОТЕН!СТУДЕНИ СЪЩО СА ХУБАВИ!БЛАГОДАРЯ!

Iliana каза...

Чудесно е, че сте направили тази рецепта :)
Благодаря от сърце за доверието!

Анонимен каза...

Аз съм с анонимния коментар от 24.12.Искам да добавя ,че и за Новогодишната трапеза приготвих пърленките.Ще ги нося в приятели да се надяваме,че и те ще ги харесат.Този път разделих на 16 и станаха малки и компактни:)

Iliana каза...

И аз се надявам, че са се харесали на всички :)
Честита Нова Година!

Анонимен каза...

Анонимния автор от 31.12.Само едно ще кажа-искаха ми рецептата!:)Изводите всеки сам може да си направи.Разтопих маслото този път и мазах пърленките със силиконовата четка.Успех!

Iliana каза...

:)
Здравейте анонимен авторе. Благодаря за обратната връзка!
Правите ме много щастлива :)

Анонимен каза...

Тази мая на колко суха отговаря

Анонимен каза...

Тази мая на колко суха се равнява?

Iliana каза...

Здравейте,
това количество може успешно да се замести със 7 грама суха мая.
Поздрави,
Илиана

Анонимен каза...

Така... Тази рецепта ми направи впечатление и реших да изненадам семейството си, но най-изненадана останах аз самата. Спазих рецептата изключително точно и сложих продуктите в хлебопекарната за месене и втасване. Още по време на месенето ми направи впечатление, че тестото седи рядко и добавих брашно на око. След втасването обаче бях искрено изненадана - получих някяква пихтиеста течна маса, която спокойно може да се използва за лепене на плочки примерно. Излишно е да добавям, че спазването на инструкцията за олио по ръцете (и половината плот) не помогна, затова започнах леко да ръся с брашно. Тази операция прерасна в енергично изсипване на брашно директно от плика и нареждане на мили думи по адрес на половината рода на този, който е постнал рецептата. Накрая приключих с известно количество пърленки със съмнителни качества и току що изчистената си кухня с дебел пласт брашно. Моля като поствате рецептите имайте предвид, че има и хора, които съблюдават мерните единици точно и не използват мерки като "на око " или "една чаша като на баба ми". Искрено се надявам рецептата да бъде коригирана с правилни количества, за да не страдат и други хора като мен.

Iliana каза...

Съжалявам за несполучливия резултат.
Тази рецепта е многократно тествана от много хора, не само от мен, но не се изпълнява в машина за хляб, а се меси на ръка. Пише около 500 г брашно, но често във видовете брашно има разлика, нормално е да отива различно количество.
Ще коригирам рецептата.
Благодаря за обратната връзка.

Анонимен каза...

разкошни пърленки, децата са много доволни

Публикуване на коментар