Кога, ако не сега? Когато има толкова прекрасни зелени чудеса около нас. Просто трябва да се наведем и да си наберем :)
Ми така де, махваме токчетата, обуваме маратонките и заминаваме. Хем на разходка, хем да подсигурим похапването.
Преди да напиша рецептата, ще ви кажа, че тази супа от коприва и киселец е невероятно вкусна и икономична. Заслужава си да я направите.
Продукти:
250 г връхчета на свежа коприва
150 г киселец
1 1/2 с.л. брашно
1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
1 морков
4 с.л. олио
2 с.л. с връх ориз
2 по-малки картофа
1 настърган домат или от консерва
1 с.л. нарязан пресен джоджен или сух на вкус
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
пресен магданоз
1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок за застройката
Копривата се измива и се попарва с вряла вода. Оставя се за 10 минути, прецежда се и се нарязва на дребно. Киселецът се измива, отстраняват се дръжките и се нарязва. В мазнината се задушават ситно нарязаните морков и лук. Прибавя се брашното и червения пипер и се налива малко вода. Добавят се копривата и киселецът. Налива се около литър и половина гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя се оризът и нарязаният на ситно картоф. Готви се около 15 минути и се добавят доматите. Вари се още около 15 минути. Накрая се слагат подправките и се вари още около 5 минути. Готовата супа се сваля от огъня.
1 1/2 с.л. брашно
1 връзка пресен лук или 1 глава стар лук
1 морков
4 с.л. олио
2 с.л. с връх ориз
2 по-малки картофа
1 настърган домат или от консерва
1 с.л. нарязан пресен джоджен или сух на вкус
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
пресен магданоз
1 яйце и 1 чаена лъжица лимонов сок за застройката
Копривата се измива и се попарва с вряла вода. Оставя се за 10 минути, прецежда се и се нарязва на дребно. Киселецът се измива, отстраняват се дръжките и се нарязва. В мазнината се задушават ситно нарязаните морков и лук. Прибавя се брашното и червения пипер и се налива малко вода. Добавят се копривата и киселецът. Налива се около литър и половина гореща вода и се оставя да кипне. Прибавя се оризът и нарязаният на ситно картоф. Готви се около 15 минути и се добавят доматите. Вари се още около 15 минути. Накрая се слагат подправките и се вари още около 5 минути. Готовата супа се сваля от огъня.
Супата се оставя десетина минути да изстине, разбива се яйцето с лимоновия сок и се застройва супата, като се добавя по малко от нея към яйцето при непрекъснато разбъркване. След пет-шест черпака можете да върнете цялата застройка в супата, като разбъркате хубаво.
От любимите ми супи. Колкото повече зеленийка толкова по-добре,Илианка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
бе тук за бране още няма много, но след седмица ще клеча и ще скубя;) обожавам я!
ОтговорИзтриванеОбожавам коприва, но не е ли рано?
ОтговорИзтриванеКартофа тук бих пропуснала аз:)
Чудна е Или тази вкусна супа.Правя и аз подобни пролетни и питателни супички от зеленина, ориз и картофи.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Абе при нас е много израстнала тая коприва. Даже вече стара стана. Защо при вас още няма?
ОтговорИзтриванеВесе, картофите чудесно допълват вкуса на супата и го правят много мек и деликатен. Аз обичам супа от коприва много, но супа от коприва с мъничко картофи е велика!
ОтговорИзтриванеЕто виж и Ели потвърждава.
Опитай и ти, смятам, че ще ти хареса :)