Това е една от онези рецепти, които щом видиш, те грабват на мига и дори и на се планирал да правиш нещо подобно, бързичко им намираш място в менюто си :)
Видях тези вкусни питки при Аля миналия ден и бързам да ги споделя с вас, защото наистина са много сполучливи. Получиха се чудесни хлебчета с хрупкава коричка и мека вътрешност.
В рецептата много ми хареса това, че отгоре не се мажат с яйце а ... с кисело мляко, а и технологията на приготвяне е интересна с неколкократно втасване.
А сусамът в добавка ги прави още по-неустоими.
Продукти:
300 мл топла вода
250 г брашно
1 с.л. суха мая или 12 г прясна /малко увеличих в сравнение с Аля
3/4 ч.л. сол
1 с.л. захар
още около 250 гр.брашно за доомесване на тестото /на мен ми отиде около 280 г, но много зависи от брашното, което ще ползвате/
За намазване:
3 с.л. кисело мляко
2 с.л хладка вода
Много ми хареса идеята да намажа с кисело мляко и затова увеличих млякото
сусам или мак (или и двете) за поръсване
Преди да започна описанието на рецептата, ще уточня, че у нас беше доста топло, маята, която използвах беше малко повече и тестото втасваше много по-бързо от времето, което Аля описва.
Тъй като втасването много зависи от топлината в помещението, в което се приготвя, няма да пиша време за втасване, защото може да варира сериозно.
В купа се смесват топлата вода, маята, захарта и солта и всичко се разбърква много хубаво. Добавя се брашното и отново се разбърква. Купата се покрива с фолио и се оставя на топло да втаса. Като шупне добре, се разбърква с лъжица и се оставя да шупне отново много добре, като хване голяма "шапка" отгоре.
Прибавя се останалото брашно по малко, докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса. Когато е почти втасало, се премесва отново и така общо три пъти. Накрая се оставя да втаса хубаво.
Готовото тесто се разделя на две части, които се оформят на топки. Всяка топка се оформя на питка с диаметър около 22 см, като в средата се изтънява да бъде дебела около 1 см, а краищата остават по-дебели.
Тъй като аз пекох двете питки по отделно, малко промених и начина на печене.
Първата питка сложих върху леко намазана с олио хартия в тава, намазах със сместа от кисело мляко и вода и сложих веднага в незагрята предварително фурна. Включих фурната на 180 градуса и докато фурната се загрява, тестото постепенно втасва вътре в нея. Като хвана много лека коричка, след около 15 минути извадих, намазах отново хубаво с кисело мляко и поръсих със сусам. Върнах да се пече обратно във фурната.
През това време, докато първата питка се пече, втората питка втасва чудесно.
След като извадите първата питка, се слага втората в затоплената фурна, като е намазана с киселото мляко. След 10 минути се изважда, намазва се отново с останалото мляко и се поръсва със сусам. връща се във фурната и се допича.
След като се извадят от фурната, се поръсват леко с вода и се завиват в кърпа за поне десетина минути. Консумират се топли.
Това е. Всъщност е много по-лесно да се направят, отколкото да се напишат :)
Много са вкусни, препоръчвам!
Мила Аля, сърдечни благодарности от цялото семейство!
Много вкусни изглеждат тези питки, Илианче! Дано да си направила повечко, че си грабвам една! Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеБих напълнила изтънената среда със сирене :)))) Много ми харесват питките, Ил и със сигурност и у нас ще ги пробваме .
ОтговорИзтриванеЧудесни питки, Ил!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще се опитат :)
Олеее....чудни,препеченки със сусам у дома ще изчезнат за отрицателно време!Със сигурност ще бъдат направени.Хубава вечер Илианка!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко,Илианка!
ОтговорИзтриванеНаправила си ги пухкавелки. Иначе чурека е по-тънък. Но важното е, че ви е харесал този тип хляб:)
Прегръдки и благодаря, че ми се довери!
Благодаря, момичета :)
ОтговорИзтриванеНаистина са много вкусни :)
Аля, направих ги по-пухкави, защото погледнах и няколко други рецепта в руски сайтове и видях, че може и така :)
Страхотни питки, Илианка, чудесна идея,
ОтговорИзтриванемного апетитни и изкушаващи... Харесват ми!
Благодаря, прегръдка за теб и шастлива пролет!