Кюфтетата по чирпански са от тези ястия, които сравнително често присъстват на масата у дома.
Продукти:
500 г кайма
1 с.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 шепа ориз
1 голяма глава лук
1 морков
1 чушка
4 средни картофа
1 ч.ч. домати от консерва
чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
2 дафинови листа
сол
4 с.л. брашно
магданоз за поръсване
Смесват се каймата и оризът с подправките. Обърква се добре. Оформят се 12 топчета с мокри ръце. Картофите се почистват и се нарязват на едри парчета. Лукът, морковът и чушката се нарязват и се изпържват в малко мазнина. Слага се червения пипер и се разбърква. Заливат се с 1,5л. вода. След като ястието заври, се пускат готовите топчета и дафиновите листа. Оставя се да ври на слаб огън. Когато оризът в кюфтетата стане готов, се слагат картофите. Ястието се готви до готовност на картофите. Тогава се прибавят доматите и подправките на вкус. Ври още пет минути. Брашното се размива на каша с малко вода и се прибавя. Оставя се на котлона, колкото да заври и се отмества. Поръсва се със ситно нарязан магданоз и кюфтетата по чирпански са готови.
Илианка, харесва ми твоя начин :)
ОтговорИзтриванеМного е вкусно ,но аз поуварих първо картофите ,а после пуснах кюфтенцата!
ОтговорИзтриванеУспяха ли да се сварят кюфтетата така?
ОтговорИзтриванеИлианка,аз използвам рецептата на майка ми :не слагам картофи ,а повече лук 3-4глави и кюфтетата ги овалвам в брашно преди да ги пусна.
ОтговорИзтриванеИма най-различни рецепти за кюфтета със сос и кюфтета по чирпански. Вярвам, че и твоите са много вкусни.
ОтговорИзтриванеМайка ми например слага повече ориз в каймата и ги запича накрая със соса. Също стават много вкусни :)