Продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1 щ. сол
3 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. счукани орехи
За заливката:
1 ч.ч. захар
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. течна сметанаЯбълките се поръсват с канелата. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото. Брашното се смесва с бакпулвера, солта и содата и се добавя към яйчната смес. Прибавят се ябълките и орехите и се разбърква добре. Сместта се излива в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се пече в загрята фурна.
Докато кексът се пече, се приготвя заливката. Захарта се карамелизира. Добавя се маслото и се разбърква. Сипва се по малко от сметаната, като се бърка непрекъснато, докато се разтопи всичката захар, която може да е станала на бучки.
Кексът се изважда от формата, надупчва се с дървен шиш и се залива с карамела.
У нас дъщеря ми беше нетърпелива и го срязах още топъл. Все пак е добре да се изчака, докато изстине, преди да се среже.
Няма какво да си кривя душата - ябълковите кексове са ми любими измежду кексовете, а с тази заливка определено мисля, че става фантазия!
ОтговорИзтриванеТака е, Инче. Много вкусно се получи :)
ОтговорИзтриванеThis seems really yummy drowned in this awesome syrup;))
ОтговорИзтриванеИлианче,само мога да си представям какво лаженство ще е този десерт,разкоошен е!
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда! от кога си търся нещо което да ми грабне вниманието и да е направено с ябълки.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата!