Pages

събота, 24 септември 2011 г.

Ябълков кекс с карамелена заливка

Продукти:

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1 щ. сол
3 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. счукани орехи

За заливката:
1 ч.ч. захар
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. течна сметана

Ябълките се поръсват  с канелата. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото. Брашното се смесва с бакпулвера, солта и содата и се добавя към яйчната смес. Прибавят се ябълките и орехите и се разбърква добре. Сместта се излива в намазана с масло и поръсена с брашно форма и се пече в загрята фурна.
Докато кексът се пече, се приготвя заливката. Захарта се карамелизира. Добавя се маслото и се разбърква. Сипва се по малко от сметаната, като се бърка непрекъснато, докато се разтопи всичката захар, която може да е станала на бучки.
 
Кексът се изважда от формата, надупчва се с дървен шиш и се залива с карамела.
 
У нас дъщеря ми беше нетърпелива и го срязах още топъл. Все пак е добре да се изчака, докато изстине, преди да се среже.

5 коментара:

  1. Няма какво да си кривя душата - ябълковите кексове са ми любими измежду кексовете, а с тази заливка определено мисля, че става фантазия!

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, Инче. Много вкусно се получи :)

    ОтговорИзтриване
  3. This seems really yummy drowned in this awesome syrup;))

    ОтговорИзтриване
  4. Илианче,само мога да си представям какво лаженство ще е този десерт,разкоошен е!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно изглежда! от кога си търся нещо което да ми грабне вниманието и да е направено с ябълки.
    Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване