Понякога на човек му се иска да си омеси питка. Нпретенциозна и малка питка, без кой знае какво оформяне и пудрене. Знаете моята страст към тестото, но и на мен понякога ми се приискват по-прости неща. Тази питка е доста лесна, не се точи, а всичко се прави само с ръце. И въпреки това си е много вкусна и пухкава. А сиренцето и маслото я правят още по-добра. Тестото е с айрян. И друг път съм приготвяла тесто с айрян и се получава много сполучливо. Мекичко, приятно за работа и пухкав резултат накрая.
Продукти:
150 мл гореща вода
150 мл кисело мляко
20 г прясна мая
1 белтък
6 с.л. олио
1с.л. захар
1 ч.л. сол
около 550 г брашно (на мен ми отидоха точно 550г)
30 г краве масло
2 с.л. олио
150-200 г сирене (може и малко повече, според вкуса и желанието)
1 жълтък за намазване
Аз използвам киселото мляко директно от хладилника, затова постъпвам така.
В горещата вода изсипвам млякото и разбърквам с телена бъркалка до хомогенна и гладка смес.
Ако вашето мляко обаче е на стайна температура, е необходимо да съобразите и да загреете по-малко водата, така че като се изравнят температурите на двете, да се получи приятно топла течност, в която да се разтвори маята и да не се унищожат нейните дрожди.
Друг вариант е да смесите студена вода и студено мляко, да разбъркате хубаво и да ги загреете леко.
И така - във топлата течност се разтваря маята, добавя се захарта и се слагат 3-4 с.л. брашно. Разбърква се отново с телена бъркалка и се оставя да шупне хубаво.
В съд за месене се изсипва по-голямата част от брашното и се прави кладенче. Там се слагат солта, белтъка и олиото. Тъй като питката е малка, аз сложих и половината от жълтъка в нея, а останалата половинка оставих за намазване.
Изсипва се и шупналата мая и се замесва меко нелепнещо тесто, като постепенно се прибавя по малко и от заделеното настрана брашно и се меси, прибавя се и се измесва и така, докато усетите, че тестото е приятно за работа, меко е, но все пак не лепи. Писала съм и друг път, пак ще напиша, че това го правя, за да не се сложи прекалено количество брашно и да тестото да стане много твърдо и сбито. Като добавяте по малко брашно, по-трудно ще сбъркате колко да сложите. Всяко брашно е различно и е трудно да се напише точното количество. Затова аз лично процедирам така.
След като тестото е замесено, се разделя на 4 части, които се оформят на топчета, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
Маслото и олиото се смесват и мазнината се загрява, докато маслото се разтопи.
След това всяко топче с намаслени длани се разплесква на кора с размери около 30 на 15 см.
Кората се намазва с мазнина и се поръсва със сирене. Върху нея се поставя следващата кора, маже се с мазнина и се ръси със сирене, след това третата кора и пак мазнина и сирене. Четвъртата кора се поставя най-отгоре и се намазва само с мазнина.
След това тази купчинка се разплесква с ръце до по-голям и тънък правоъгълник - колкото ви е възможно. Навива се на руло, което отново се изтънява с длани, усуква се и се поставя в тава застлана с хартия за печене, като се навива.
Жълтъкът се смесва с 1 ч.л. вода и се разбърква хубаво. Питката се намазва добре.
Слага се да се пече веднага в студена фурна. Фурната се включва на 180 градуса и питката се пече до готовност. Ако е необходимо, за да не прегори отгоре, може да се покрие с хартия или фолио в средата на печенето.
Или,
ОтговорИзтриванемайка ми преди години много често правеше подобна малка питка.Същият е начина, не знам дали е същото и тестото, но ставаше вита с пълнеж от сирене.Чудесна се получава, лесна е за правене и много вкусна особено наръсена с малко шарена сол.
Честита и благословена НОВА 2020 година ! Бъди здрава и продължавай да списваш този хубав блог с желание и вяра.Нека се насладим на още нови и вкусни рецепти.
Поздрави и усмихната и спорна седмица !
За много години, Ели!
ИзтриванеДа е живот и здраве за всички нас!
Майка ми я правеше с мас и ставаше много пухкава,но ще пробвам и с масло,въпреки,че не съм му фенка.Благодаря за вкусните рецепти,здрава и щастлива 2020година.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеНе пречи нищо да я направите с мас вместо с масло.
Успех!
Каквото и да кажа за тази питка, ще е малко! Цял разкош❤! Целувки!
ОтговорИзтриванеНаистина е много сполучлива.
ИзтриванеБлагодаря ти, Сонче!
Направих я!Получи се! Уханна, с хрупкава коричка и мекичка отвътре! Благодаря, благодаря, благодаря! Благодаря за уютното местенце, което си създала, скъпа Или!
ОтговорИзтриванеОоо, тава е прекрасна новина.
ИзтриванеТолкова се радвам да прочета този коментар.
Благодаря, че ми се довери, Дими!
Чудничка:)
ОтговорИзтриванеЧудна изглежда питката.
ОтговорИзтриванеДали ще стане със суха мая?
Ще се получи. За това количество брашно използвайте 7 г суха мая.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря за отговора, но аз взех днес жива мая и я приготвих по рецептата. Стана разкошна. Много, много вкусна. Това ми беше първи опит за месене на питка. Благодаря за прекрасната рецепта.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Може ли питката да се сложи в хладилник и на сутринта да се пече
ОтговорИзтриванеБи трябвало да няма проблем. Оформете я и хубаво я покрийте с найлон, за да не влиза въздух и да съхне тестото. Приберете в хладилник. На сутринта я извадете и я оставете известно време на стайна температура. Намажете с жълтъка и отново поставете в незагрята предварително фурна да се пече.
ИзтриванеУспех!