петък, 19 февруари 2016 г.

Пиле фрикасе



Пиле фрикасе е нещо, което много обичам още от дете, но както и много други неща рядко приготвям вкъщи.
В случая избрах да го направя с прясно мляко, но сос фрикасе може да се направи и с кисело мляко. (Между другото ми е много любим за поднасяне към пълнени чушки и за него съм писала в тази публикация).

За изпълнението на рецептата за пиле фрикасе съм използвала мерителна чаша с вместимост 200 мл.

Продукти:

1 пиле
1 морков
1 глава лук
парче пащърнак
парче целина
5-6 зърна черен пипер
1 дафинов лист
сол

За соса:

70 г краве масло
250 мл прясно мляко
5 с.л. брашно
1 жълтък
3-4 ч.ч. бульон от пилето (зависи колко гъсто искате да го направите)
1-2 с.л. лимонов сок


Пилето се разрязва на четири части и се слага в тенджера. Залива се със студена вода - да се покрие и се посолява малко. Слага се да се вари и след като водата кипне, се обира пяната. Добре е пяната да е много хубаво обрана. Има и друг метод, който понякога ползвам. Оставям пилето да поври около 5 минути (след като е завряло), изваждам месото и го измивам добре, а бульона прецеждам в друга тенджера. Връщам месото в него и го слагам отново на котлона.
Добавят се морковът, разрязан на 2-3 големи парчета, пащарнакът, целината  и главата лук, срязана на две. Слагат се и подправките. Пилето се вари до готовност.

За соса: В тенджера се разтопява маслото. Сипва се брашното и се запържва за минута. След това постепенно се наливат 3 чаши от бульона, в който е вряло пилето като се разбърква непрекъснато с тел. Сосът се уплътнява и към него се прибавя на тънка струя предварително смесеното студено прясно мляко с един жълтък. Вари се на тих огън няколко минути, като се разбърква. Ако ви се стори много гъст соса и не е по ваш вкус, разредете с още малко бульон.
Подкиселява се с лимонов сок.

Накрая свареното и обезкостено пиле (или нарязано на порции) се залива с приготвения сос фрикасе.






6 коментара:

  1. I aj volim ovo jelo, kao uostalom svaka jela koja se kupaju u sosu.

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо ястие и у нас! Което си е вкусно, си е вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много любима манджа у дома! Вземам си крайче хляб и идвам да си затапям :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това го обожавам, не мога да се наситя! Сосчето нежно като кадифе си направила, скъпа :) размечтах се!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз обичам, Илианка, че даже и домашните го хапват понякога.
    Сипи една чинийка, моля:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много сте мили :)
    Благодаря ви :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...