Предлагам вариант за оформяне на питка, която в случая е постна, но разбира се това не означава, че не можете да я направите и с вашето любимо тесто. Видях начинът на оформяне при Дианка и още когато прочетох, знаех, че ще дойде момент да направя питка по този начин.
Вариантът, който предлагам е постен, но вие можете да намажете пластовете с разтопено масло вместо с олио, както е в този случай и да използвате по-богато тесто. Моето любимо тесто е това от Питка Слънце.
Продукти:
20 г прясна мая
500 мл хладка вода10 с.л. олио
1 1/2 с.л. захар (не е много)
1 с.л. сол
около 1 кг брашно
Маята
се разтваря във водата заедно със
захарта. Добавя се около 1/2 ч.ч. брашно
и се оставя да шупне. 2/3-ти от брашното
се изсипва в съда, в който ще се меси
тестото и в него се прави кладенче.
Слагат се солта и олиото и се изсипва
шупналата мая. Меси се тесто, като по
малко се добавя от останалото брашно,
докато се получи меко и нелепнещо тесто.
Оставя се да втаса.
Тестото
се разделя на 5 топки. Всяка топка
се разточва на кора с диаметър около 20
см. 4 от корите се намазват леко с олио
и се поставят една върху друга. Петата
кора се слага най-отгоре, като не се
намазва. Така приготвената купчинка се
разточва леко, докато стане с диаметър
около 30 см. Така приготвеното тесто
внимателно се премества в тава, застлана
с хартия за печене и намаслена леко.
Разрязват се 8 триъгълника от средата
на тестото към края, като се оставя борд
около 2 см. по края. Триъгълниците се
разслояват и се завиват назад пласт по
пласт, като се застъпват.
Питката
се намазва леко с олио и се поръсва със
сусам.
Поставя
се в незагрята фурна, фурната се включва
и се пече на 170 градуса до готовност.
Страхотна е Илианка -
ОтговорИзтриванетвориш вълшебства с тестото - дори и с постен състав.
Комплименти за теб и майсторството ти!
Комплиментите са изцяло за теб, Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! <3
Или,
ОтговорИзтриванечудесна е питката.Идеално предложение за постната трапеза.
Поздрави !
Ох,каква хрупкава коричка усещам :)
ОтговорИзтриване