Продукти:
За закваската:
100 мл топла вода
25 г прясна мая
150 г брашно
За тестото:
около 350 г брашно (при мен отиде повече)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
200 мл хладка вода
В дълбока купа маята се разтваря в топлата вода и се добавя брашното. Разбърква се добре и се оставя да втасва 6-8 часа. През това време сместта шупва и се надига. Важно е да не местите купата, докато закваската втасва, защото ще спадне.
В отделна купа се слага останалото брашно, солта, захарта и водата. Изсипва се закваската и се замесва гладко и меко тесто. Оставя се да втаса добре. Премесва се, отново втасва и пак се премесва. След като е втасало за трети път, тестото се разделя на две. Разточва се на правоъгълници и се навива на руло. Франзелите се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се отново да втасат. Смесват се около 15 г краве масло и 20 мл вода и се загрява леко, колкото да се стопи маслото. Франзелите се мажат с тази смес и върху тях се правят разрези с остър нож. Пекат се в предварително загрята фурна на 180*.
Източникът е този. Но ще уточня, че не съм оставяла тестото да втасва толкова часове, защото при мен втасва много бързо, а когато превтаса не е добре. Затова съм написала просто да се премесва след като втаса.
Това е. Много са ароматни и тооолкова хрупкави. Свършиха моментално. Определено си заслужават чакането.
За закваската:
100 мл топла вода
25 г прясна мая
150 г брашно
За тестото:
около 350 г брашно (при мен отиде повече)
1 ч.л. сол
2 с.л. захар
200 мл хладка вода
В дълбока купа маята се разтваря в топлата вода и се добавя брашното. Разбърква се добре и се оставя да втасва 6-8 часа. През това време сместта шупва и се надига. Важно е да не местите купата, докато закваската втасва, защото ще спадне.
В отделна купа се слага останалото брашно, солта, захарта и водата. Изсипва се закваската и се замесва гладко и меко тесто. Оставя се да втаса добре. Премесва се, отново втасва и пак се премесва. След като е втасало за трети път, тестото се разделя на две. Разточва се на правоъгълници и се навива на руло. Франзелите се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се отново да втасат. Смесват се около 15 г краве масло и 20 мл вода и се загрява леко, колкото да се стопи маслото. Франзелите се мажат с тази смес и върху тях се правят разрези с остър нож. Пекат се в предварително загрята фурна на 180*.
Източникът е този. Но ще уточня, че не съм оставяла тестото да втасва толкова часове, защото при мен втасва много бързо, а когато превтаса не е добре. Затова съм написала просто да се премесва след като втаса.
Това е. Много са ароматни и тооолкова хрупкави. Свършиха моментално. Определено си заслужават чакането.
Досущ като френските! И с това масълце,екстра!
ОтговорИзтриванеХаресаха ми и гевреците!
Страхотни франзели,Илианка!Блаженство!Поздрави!
ОтговорИзтриванеI'm so glad you tried them, they look so good... I'm happy that the recipe worked out! Best regards!:)))
ОтговорИзтриванеТаня, Роси, радвам се, че ви харесва и това предложение!
ОтговорИзтриванеmignonne, thanks for this recipe!
zdravei tanya ne e li ob4rkano koli4esvoto na vodata v zakvaskata za tolkova bra6no mai vodata idva malko i ne stava te4no a kato testo pozdravlenia za straxotnia blog
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванене е много брашното. Всъщност не се получава течна закваската.
Благодаря!
Илиана
s4jalavam za nelepata gre6ka iliana blagodara za b4rziya otgovor. Pozdravi!
ОтговорИзтриване:) Хубава вечер! :)
ОтговорИзтриванеНяма проблем.