Още от дете обичам комбинацията сметана - малинов конфитюр. :)
Когато видях рецептата за Пасти с малиново желе в едно специално издание на списание Кулинарен журнал, веднага реших да ги приготвя, но под формата на торта.
Продукти:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
За крема:
200 мл течна сметана
2 с.л. захар
1 ванилия
За желето:
1 бурканче малинов конфитюр
2 с.л. желатин
Белтъците и жълтъците се разделят. Белтъците се разбиват на твърд сняг. Отделно се разбиват жълтъците със захарта на пяна. Прибавят се постепенно белтъците, като се разбърква добре. Внимателно се добавя брашното и какаото. Разбърква се и се изсипва в намаслена и набрашнена форма за торта или правоъгълна тава. Пече се в предварително загрята фурна. Блатът се оставя да изстине добре и се разрязва на три (може да го разрежете и на две).
Кремът се приготвя, като сметаната се разбие със захарта и ванилията и към нея се прибавят 2-3 с.л. от конфитюра. Първият блат се поставя във формата за торта или в тавата, в която е печен. Намазва се със сметаната. Поставя се втория блат, който също се намазва. Поставя се третият блат. Върху него се изсипва малиновото желе, което се приготвя по следния начин:
Желатинът се накисва в студена вода, докато стегне. Разтопява се на водна баня, като се внимава да не завира. Изсипва се при конфитюра и се разбърква добре.
Малиновата смес се изсипва най - отгоре и тортата се прибира в хладилник поне за два часа, докато стегне желето. След това може да се разреже като пасти или да се извади от формата за торта и да се украси.
Обожавам малиново сладко!!! Толкова ми хареса, че като нищо ще я спретна довечера!
ОтговорИзтриванеАни, и аз обожавам такова сладко. На мен много ми хареса тортата :) А че се прави бързо и лесно, няма точно на теб да обяснявам :)
ОтговорИзтриване