Не знам дали сте разбрали, но и тази година моят блог Щъркелово гнездо е номиниран за Годишните награди на Блоговодител за кулинарни блогове за 2015-та година в две категории - "Гозбите на баба" и "Топло от фурната". Категорията "Гозбите на баба" се подкрепя тази година от марката Крина и компанията SuiCo. Те бяха много любезни и предоставиха на номинираните блогове техни продукти, които да изпробваме.
Бобът, който получих е от серията "Имало едно време" - български, от региона на Добруджа и Плевен. На опаковката можете да прочетете повече за производството на боб в България през годините. На мен ми беше много интересно.
Доста се чудих каква рецепта да предложа и накрая се спрях на тази за печен боб със зеленчуци. Като че ли подобна комбинация не е много популярна, но трябва да ви кажа, че ястието, макар и веган, е изключително вкусно!
Продукти:
300 г боб Крина
1 тиквичка
150 г гъби
1 голям морков
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 ч.л. червен пипер
2 равни с.л. брашно
сол
черен пипер
и по желание ... любимата ви комбинирана подправка - около 1 равна с.л. или на вкус
пресен джоджен
пресен девесил
Пече се на 180 градуса докато леко хване загар. Поръсва се с пресен магданоз и девесил.
Това е. Отново ви казвам - невероятно вкусно ястие.
Препоръчвам горещо.
Този вкусен печен боб със зеленчуци може да се приготви и в гювечета-за всеки отделно :)
Това звучи доста вкусно и ще бъде изпробвано съвсем скоро.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Поздрави!
Наистина е много, много вкусно. Изчезна за отрицателно време и въпреки, че е съвсем постно ястие, се одобри от всички без изключение :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда и звучи. Но не разбрах джоджена най-накрая ли се слага или преди печенето.
ОтговорИзтриванеБлагодаря.Слага да се пече с джоджен и девесил, а после се поръсва леко с пресен магданоз и девесил. Но и джоджен да сложите отново не е проблем. Стига да не се прекалява с количеството. Въпрос на вкус.
ОтговорИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванестрахотно предложение.Правила съм подобен боб, но без гъби.Но в старата българска кухня съществува и такава рецепта.Просто аз гъбите по - рядко ги използвам в нашия дом.Постните ястия също са много вкусни, но зависи как се приготвя всичко.
Поздрави !
Аз идвам направо с купичката, ще ми сипеш една порция, нали :)
ОтговорИзтриванеВкусотия от тези, за които имаме винаги апетит и никога не омръзват! Чудесно предложение, Илианка!
Танче, за теб и една за вкъщи ще сложа :)
ОтговорИзтриванеЕли, така е. Постните ястия са много вкусни.
ОтговорИзтриванеНа мен са ми любими, но за съжаление вкъщи не толкова :D
Продуктите на Крина наистина са много добри, а твоето предложение за оползотворяването им направо е разкош! Поздрави, Или!
ОтговорИзтриванеИ за мен е странно добавянето на гъби и тиквички, но пък не съм опитала, щом казваш, че е вкусно:)
ОтговорИзтриванеИначе обичаме всички у дома печен боб!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеРецептата звучи много интересно и е точно по мой вкус.
Имам въпрос - ястието с капак ли се пече или не? (идеята ми е да го направя в гювечета и се чудя дали да ги захлупвам или да ги оставя отворени) :)
Здрвейте,
ОтговорИзтриванеаз го пекох без капак. И в гювечета също правих, отново без капак :)
Успех!
фасул в Турция се справят много добре, опитайте, ако отидете.
ОтговорИзтриване