Днес видях ето тази рецепта и естествено не се сдържах да пробвам. Там тестото е съвсем различно, с бяло вино и зехтин. Аз пък реших да пробвам дали ще стане с тесто с мая. Честно да си кажа, миналата седмица претърпях провал с оформянето на една питка, което не ми се беше случвало никога досега. И бях подготвена, че може и да не се получи добре с този тип тесто. На всичкото отгоре, реших да променя и пълнежа. Абе... от рецептата остана само оформянето.
И понеже у нас днес споменаваха нещо за пица, моментално рецептата за тестото се оказа тази, която използвам за пица, а пълнежът беше с подобни продукти.
Продукти за тестото:
250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 500 г брашно
За пълнежа:
200 г пушено филе или шунка
100 г сирене
100 г кашкавал
100 г извара
100 г сварен и много добре изцеден спанак
1 яйце
3 с.л. доматено пюре
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
черен пипер
Продуктите за пълнежа се слагат в кухненски робот и се смилат. Ако нямате робот, трябва да нарежете/настържете всичко на много ситно.
След като тестото е втасало, се взима едната топка и се разточва на кръгла кора. Върху нея с чаена чаша или с купичка се отбелязва в средата един кръг, където ще се постави плънка. С по-голяма купа или с помощта на нещо друго подходящо се маркира още един кръг, където ще се постави останалия пълнеж. Тук е моментът, в който кората трябва да се прехвърли върху хартия за печене. Аз пропуснах този момент и после ми беше много трудно да я преместя. След като вече е върху хартията, по средата на кората се поставя малко пълнеж, който може да сложите в мокра чаша и да го изсипете точно в средата. След това внимателно останалата част се разпределя във формата на кръг по тестото. Краищата се мажат с разбито яйце. Точи се още една кора и с нея се покрива много внимателно долната. По средата се поставя една паничка, която се притиска хубаво, за да се оформи добре средната част на питката. Тестото внимателно се оформя върху пълнежа и остатакът отстрани се изрязва. Външният ръб се притиска с вилица.
С остър нож внимателно от кръга към външната част се правят разрези, като парчетата се оставят с дебелина около 3 см. Всяка част се извърта настрани, така че пълнежът да се покаже.
Питката се намазва с разбито яйце и се поръсва със семена. Пече се на 180* в загрята фурна.
Илианка, майсторка си ти!
ОтговорИзтриванеМного оригинално, браво, Иле!
ОтговорИзтриванеЛека вечер ти желая! :)
Ммммм толкова вкусно изглежда!!! Винаги се изкушавам от твоите тестени печива :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Ако щеш вярвай, като видях оня ден тая питка и се сетих за теб, че ти си човека, дето трябва да я опита :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна си я направила, Ил! И повече ми харесва твоята плънка!
:) Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеЗа мен играта с тестото е истинско удоволствие.
Пепи, благодаря :) Нали се сещаш дали щяха да опитат спанак и сирене :D
Илианче, невероятна е - наистина грее като слънчоглед!
ОтговорИзтриванеПриятна неделна вечер!
Майсторско изпълнение, Илианка, - много красиво оформена, с чудесна плънка и апетитен златист загар...
ОтговорИзтриванеИ твоят вариант ми харесва,
сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
I saw this original recipe on italian chips blog and I loved it....your also looks so good. I will make it soon. With regards.
ОтговорИзтриванеZori, can you tell me please this italian blog? :)
ОтговорИзтриванеlliana, I hope that you got my email, if not,please,let me know I will send it again.
ОтговорИзтриванеI got it.
ОтговорИзтриванеMany thanks Zori! :)