събота, 28 септември 2013 г.

Пълнена питка "Слънчоглед"



Днес видях ето тази рецепта и естествено не се сдържах да пробвам. Там тестото е съвсем различно, с бяло вино и зехтин. Аз пък реших да пробвам дали ще стане с тесто с мая. Честно да си кажа, миналата седмица претърпях провал с оформянето на една питка, което не ми се беше случвало никога досега. И бях подготвена, че може и да не се получи добре с този тип тесто. На всичкото отгоре, реших да променя и пълнежа. Абе... от рецептата остана само оформянето. 
И понеже у нас днес споменаваха нещо за пица, моментално рецептата за тестото се оказа тази, която използвам за пица, а пълнежът беше с подобни продукти.

Продукти за тестото:

250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 500 г брашно

За пълнежа:

200 г пушено филе или шунка
100 г сирене
100 г кашкавал
100 г извара
100 г сварен и много добре изцеден спанак
1 яйце
3 с.л. доматено пюре
1 с.л. чубрица
1 с.л. риган
черен пипер


Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Разделя се на две топки и се оставя да втаса.















Продуктите за пълнежа се слагат в кухненски робот и се смилат. Ако нямате робот, трябва да нарежете/настържете всичко на много ситно. 
След като тестото е втасало, се взима едната топка и се разточва на кръгла кора. Върху нея с чаена чаша или с купичка се отбелязва в средата един кръг, където ще се постави плънка. С по-голяма купа или с помощта на нещо друго подходящо се маркира още един кръг, където ще се постави останалия пълнеж. Тук е моментът, в който кората трябва да се прехвърли върху хартия за печене. Аз пропуснах този момент и после ми беше много трудно да я преместя. След като вече е върху хартията, по средата на кората се поставя малко пълнеж, който може да сложите в мокра чаша и да го изсипете точно в средата. След това внимателно останалата част се разпределя във формата на кръг по тестото. Краищата се мажат с разбито яйце.  Точи се още една кора и с нея се покрива много внимателно долната. По средата се поставя една паничка, която се притиска хубаво, за да се оформи добре средната част на питката. Тестото внимателно се оформя върху пълнежа и остатакът отстрани се изрязва. Външният ръб се притиска с вилица.


 С остър нож внимателно от кръга към външната част се правят разрези, като парчетата се оставят с дебелина около 3 см. Всяка част се извърта настрани, така че пълнежът да се покаже. 
Питката се намазва с разбито яйце и се поръсва със семена. Пече се на 180* в загрята фурна.

11 коментара:

  1. Много оригинално, браво, Иле!
    Лека вечер ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ммммм толкова вкусно изглежда!!! Винаги се изкушавам от твоите тестени печива :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Ако щеш вярвай, като видях оня ден тая питка и се сетих за теб, че ти си човека, дето трябва да я опита :)
    Страхотна си я направила, Ил! И повече ми харесва твоята плънка!

    ОтговорИзтриване
  4. :) Благодаря ви!
    За мен играта с тестото е истинско удоволствие.
    Пепи, благодаря :) Нали се сещаш дали щяха да опитат спанак и сирене :D

    ОтговорИзтриване
  5. Илианче, невероятна е - наистина грее като слънчоглед!
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Майсторско изпълнение, Илианка, - много красиво оформена, с чудесна плънка и апетитен златист загар...
    И твоят вариант ми харесва,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. I saw this original recipe on italian chips blog and I loved it....your also looks so good. I will make it soon. With regards.

    ОтговорИзтриване
  8. Zori, can you tell me please this italian blog? :)

    ОтговорИзтриване
  9. lliana, I hope that you got my email, if not,please,let me know I will send it again.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...