Отдавна не бях приготвяла цяло парче месо у дома. В един период много обичах да пека в различни варианти, но това някак отмина. Ето ме сега с едно ново предложение, което се получи доста успешен експеримент. А на всичкото отгоре е и много лесно. Аз го приготвих със свинско филе и се получи чудесно. Но първоначалната ми идея беше да го направя с врат. Обаче, като отидох в магазина, се оказа, че няма врат, имаше само рибица. И така, ето ме с рибица. Тя както знаете, често става по-сухичка, обаче така доста ни хареса.
Все пак препоръчвам да използвате врат, плешка или джолан за изпълнението на тази рецепта. Аз следващия път ще пробвам с джолани. Другото нещо, което беше абсолютен експеримент е, че сложих пресен джоджен и пресен естрагон. Идеята ми беше да сложа салвия, но забравих да си откъсна, а в същото време в хладилника ми се намираха тези два екземпляра. Успешен е експериментът. Затова го публикувам.
За изпълнението на рецептата ви е нужен глинен гювеч. Ако парчето месо не може да се събере цялото в гювеча, разрежете го на две или три части.
Продукти:
около 1,2 кг свинско месо, според предпочитанията и наличностите
4 с.л. босилеково песто
200 мл бяло вино
сол
2-3 стръкчета пресен джоджен
1 стрък пресен естрагон
*ако няма налични пресни подправки, заменете със сушени
И тук ще напиша - ако парчето месо е голямо и няма да можете да го съберете в гювеча, го разрежете на две. Подсушете го и го посолете. Ако имате време, го оставете поне за час-два в хладилника да поеме солта.
След това месото се намазва хубаво с пестото и се слага в гювеча. Накъсват се листенцата джоджен и естрагон и се пускат върху и около месото. Налива се бялото вино.
И това е. Слагате капача на гювеча и го мятате във фурната. За да не се спука гювечът, го поставяме в студена фурна. Фурната се включва на 220 градуса, докато течността в гювеча заври. После се намалява на 170 градуса и се пече до готовност на месото.
Аз го сервирах с печени картофи и сос от кисело мляко, заквасена сметана, настъргана лимонова кора и нарязан пресен джоджен.
Прекрасно се е получило Или.Особено с тези картофки - ветрило е истински разкош.
ОтговорИзтриванеСветли празници !