За пърженото фиде с ориз ме подсети миналия ден Креми. Аз се запалих и приготвих веднага рецептата, но добавих и зеленчуци.
Е, спестих си маслото, защото постя, но уверявам ви, и така се получи много вкусно.
Фиде с ориз и зеленчуци е лесна и сравнително бърза рецепта, подходяща и за начинаещи кулинари. Можете да приготвите рецептата и без зеленчуците. Също ще е много вкусна.
Подходяща е за гарнитура, но може да се консумира и самостоятелно и е вкусно разнообразие в постното меню.
Продукти:
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. фиде
1 ч.ч. зеленчуци (аз използвах замразени грах, моркови, царевица и зелен боб, но вие може да използвате пресни и от консерва)
2 1/2 ч.ч. топла вода
4 с.л. олио
сол
Олиото се загрява в подходящ съд и в него се изсипва фидето. Пържи се докато леко покафенее. Прибавя се измития и изцеден ориз и се пържи още две-три минути, като се бърка постоянно. Налива се водата и се посолява. Добавят се зеленчуците. Оставя се да заври и се превключва на слаб огън. Вари се докато оризът и зеленчуците омекнат и поемат всичката вода. Отмества се от котлона и се държи под капак още поне 10 минути.
Водата в рецептата може да се замени с бульон.
Изглежда чудесно, а съм сигурна, че е и много вкусно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Знаете ли рецептата за пържено само фиде, което после се залива със сироп и се получава страхотен десерт, който красиво поставят като фестон по края на чинията, в която се сервира? Савка Борисова съм.
ОтговорИзтриванеОпитвала съм го т.е. яла съм , но така и не научих как се приготвя!.
Здравейте Савка,
ОтговорИзтриванеза съжаление не знам какъв е този десерт с фиде. сещам се само за кадаиф.
И това постно ястие бих си хапнала за гарнитурка, Илианче.
ОтговорИзтриване