неделя, 3 ноември 2013 г.

Лучник с гъби или гъбник

Има ли такова нещо като гъбник или не? Не знам как е правилното име, но е много, много вкусно, както и да го кръстите.

Продукти:

За тестото:
1/2 кубче прясна мая
300 мл топла вода
около 500 г брашно
6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар

За пълнежа:
500 г гъби
4 стръка праз - бялата част
1 суха чушка
1/2 к.ч. олио
30 г краве масло
2 щипки мащерка
1 с.л. чубрица
джоджен на вкус - ако е пресен, е най-добре
черен пипер
сол

Замесва се меко нелепнещо тесто от изброените продукти и се оставя да втаса. През това време празът се нарязва на тънки лентички, гъбите на парченца. Олиото се изсипва в тиган и се добавя кравето масло. Слагат се на котлон да се загреят. Сипва се празът и се готви около3-4 минути. Добавят се гъбите и се задушават, докато останат само на мазнина. (Най-вероятно ще си пуснат малко вода, изчакайте я да изври.)

Сухата чушка се измива с топла вода и се нарязва на много ситно. Добавя се към гъбите заедно с всички подправки.  Когато тестото втаса, се разделя на две части - едната трябва да остане малко по-малка от другата. Оформят се две топки и отново се слагат да втасат. Пълнежът се оставя леко да се охлади. След като втаса отново тестото, се взима по-голямата топка и се разточва с диаметър по-голям от дъното на тавата - толкова, че да покрие и стените до горе. Поставя се в намаслена тава и хубаво се притиска с ръце по дъното и стените. Изсипва се пълнежът и равномерно се разпределя навсякъде. Разточва се и другата топка тесто - така, че да покрие гъбената смес. Краищата на двете кори тесто внимателно се притискат едни към други. По средата се правят два разреза, за да може плънката да "диша". Слага се  в незагрята предварително фурна и се пече на 170* до готовност. Като се изпече, се изважда от тавата, леко се напръсква с вода и се завива в честа кърпа. Оставя се поне 15 минути и тогава се разрязва.



12 коментара:

  1. Дори да беше казала, че не е вкусно, нямаше да ти повярвам, Иле. :) Изглежда страшно апетитно, браво!
    Поздрави и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ще ми хареса това! Чудесна рецепта, Илианка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чуден изглежда, Илианка!!! Така предизвикателно апетитен :) ще ми се небрежно да си дръпна едно щедро парченце ;)
    Хубава нова седмица ти желая!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Гъбарник :)
    Аз ще чакам да направиш другия с кайма и ще се наредя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не е посочено брашното в продуктите - евентуално и количеството.

    ОтговорИзтриване
  6. Пропуснала съм го, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи, сега и с кайма ли да правя? Ще почакаш да ми дойде музата :)
    Благодаря ви, радвам се, че ви харесва :)

    ОтговорИзтриване
  8. Това,което виждат очите ми не се нуждае от реклама:))).Прекрасна гледка!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, това веднага ще го направя! В момента съм на някаква гъбена вълна и само дебна нещо такова да изкочи.. Прекрасна идея, Илианче!
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубави снимки, създават едно мило чувство за семеен уют и топлина!
    И гъбника ми хареса, както всичко друго тук! Страхотен е Илианка!

    ОтговорИзтриване
  11. :) Благодаря на всички ви!
    Топли прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Или,да знаеш само колко ми харесва този гъбеник,ама пусто моите ще бият отбой заради гъбите.Единствено спасение е да направя един гъбарник за мен и два лучника-за тях.До тогава се любувам на твоя пухкавелко!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...