Има ли такова нещо като гъбник или не? Не знам как е правилното име, но е много, много вкусно, както и да го кръстите.
Продукти:
За тестото:
1/2 кубче прясна мая
300 мл топла вода
около 500 г брашно
6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
За пълнежа:
500 г гъби
4 стръка праз - бялата част
1 суха чушка
1/2 к.ч. олио
30 г краве масло
2 щипки мащерка
1 с.л. чубрица
джоджен на вкус - ако е пресен, е най-добре
черен пипер
сол
Замесва се меко нелепнещо тесто от изброените продукти и се оставя да втаса. През това време празът се нарязва на тънки лентички, гъбите на парченца. Олиото се изсипва в тиган и се добавя кравето масло. Слагат се на котлон да се загреят. Сипва се празът и се готви около3-4 минути. Добавят се гъбите и се задушават, докато останат само на мазнина. (Най-вероятно ще си пуснат малко вода, изчакайте я да изври.)
Сухата чушка се измива с топла вода и се нарязва на много ситно. Добавя се към гъбите заедно с всички подправки. Когато тестото втаса, се разделя на две части - едната трябва да остане малко по-малка от другата. Оформят се две топки и отново се слагат да втасат. Пълнежът се оставя леко да се охлади. След като втаса отново тестото, се взима по-голямата топка и се разточва с диаметър по-голям от дъното на тавата - толкова, че да покрие и стените до горе. Поставя се в намаслена тава и хубаво се притиска с ръце по дъното и стените. Изсипва се пълнежът и равномерно се разпределя навсякъде. Разточва се и другата топка тесто - така, че да покрие гъбената смес. Краищата на двете кори тесто внимателно се притискат едни към други. По средата се правят два разреза, за да може плънката да "диша". Слага се в незагрята предварително фурна и се пече на 170* до готовност. Като се изпече, се изважда от тавата, леко се напръсква с вода и се завива в честа кърпа. Оставя се поне 15 минути и тогава се разрязва.
Продукти:
За тестото:
1/2 кубче прясна мая
300 мл топла вода
около 500 г брашно
6 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
За пълнежа:
500 г гъби
4 стръка праз - бялата част
1 суха чушка
1/2 к.ч. олио
30 г краве масло
2 щипки мащерка
1 с.л. чубрица
джоджен на вкус - ако е пресен, е най-добре
черен пипер
сол
Замесва се меко нелепнещо тесто от изброените продукти и се оставя да втаса. През това време празът се нарязва на тънки лентички, гъбите на парченца. Олиото се изсипва в тиган и се добавя кравето масло. Слагат се на котлон да се загреят. Сипва се празът и се готви около3-4 минути. Добавят се гъбите и се задушават, докато останат само на мазнина. (Най-вероятно ще си пуснат малко вода, изчакайте я да изври.)
Сухата чушка се измива с топла вода и се нарязва на много ситно. Добавя се към гъбите заедно с всички подправки. Когато тестото втаса, се разделя на две части - едната трябва да остане малко по-малка от другата. Оформят се две топки и отново се слагат да втасат. Пълнежът се оставя леко да се охлади. След като втаса отново тестото, се взима по-голямата топка и се разточва с диаметър по-голям от дъното на тавата - толкова, че да покрие и стените до горе. Поставя се в намаслена тава и хубаво се притиска с ръце по дъното и стените. Изсипва се пълнежът и равномерно се разпределя навсякъде. Разточва се и другата топка тесто - така, че да покрие гъбената смес. Краищата на двете кори тесто внимателно се притискат едни към други. По средата се правят два разреза, за да може плънката да "диша". Слага се в незагрята предварително фурна и се пече на 170* до готовност. Като се изпече, се изважда от тавата, леко се напръсква с вода и се завива в честа кърпа. Оставя се поне 15 минути и тогава се разрязва.
Дори да беше казала, че не е вкусно, нямаше да ти повярвам, Иле. :) Изглежда страшно апетитно, браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер. :)
Много ще ми хареса това! Чудесна рецепта, Илианка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чуден изглежда, Илианка!!! Така предизвикателно апетитен :) ще ми се небрежно да си дръпна едно щедро парченце ;)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица ти желая!!!
Гъбарник :)
ОтговорИзтриванеАз ще чакам да направиш другия с кайма и ще се наредя :)
Не е посочено брашното в продуктите - евентуално и количеството.
ОтговорИзтриванеПропуснала съм го, благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеПепи, сега и с кайма ли да правя? Ще почакаш да ми дойде музата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, радвам се, че ви харесва :)
Това,което виждат очите ми не се нуждае от реклама:))).Прекрасна гледка!
ОтговорИзтриванеАх, това веднага ще го направя! В момента съм на някаква гъбена вълна и само дебна нещо такова да изкочи.. Прекрасна идея, Илианче!
ОтговорИзтриванеС поздрав!
Много хубави снимки, създават едно мило чувство за семеен уют и топлина!
ОтговорИзтриванеИ гъбника ми хареса, както всичко друго тук! Страхотен е Илианка!
:) Благодаря на всички ви!
ОтговорИзтриванеТопли прегръдки от мен!
Или,да знаеш само колко ми харесва този гъбеник,ама пусто моите ще бият отбой заради гъбите.Единствено спасение е да направя един гъбарник за мен и два лучника-за тях.До тогава се любувам на твоя пухкавелко!Поздрави!
ОтговорИзтриване