събота, 9 август 2008 г.

Ефектен кекс


Много вкусен кекс по рецепта на labrex oт www.bg-mamma.com
Продукти:

250 гр маргарин или краве масло
1 ч.ч. захар /от 250 мл течност/
0,5 ч.ч. прясно мляко /когато нямам прясно вкъщи, слагам в чаша 3-4 с.л. кисело мляко и го разбивам с малко водичка на айрян до половин чаша/
4 с. л. какао
4 яйца
2 ч.ч. брашно
0,5 ч.л. сода за хляб, изгасена с оцет
ванилия

Захарта,маслото и млякото разделяме наполовина в две тенджерки. В едната добавяме какаото и разбъркваме хубаво със захарта, преди да сложим млякото и маслото.Слагаме тенджерките на огън до стопяване на захарта и маслото – до получаване на гладка маса.Не е нужно да се вари, започне ли да завира – сваляме от огъня.Оставяме тенджерките да се охладят. В това време разбивате с миксер яйцата на пяна. Приготвяте си по една ч.ч. брашно за двете маслени смеси и слагате брашното и угасената сода.Разбитите яйца също делите на две и изсипвате в маслените смеси. Разбива се. Добавя се и брашното – по 1 ч.ч. в двете смеси. Разбива се с миксер и е готово. В бялата смес слагате ванилията. Вземат се два найлонови плика, изсипва се какаовата смес в единия и ваниловата в другия, реже се връхчето на плика и в намаслена и набрашнена форма слагате на дъното по дължина наполовина какова, наполовина ванилова смес. Може да се направи направо с тенджерките.Хващат се за дръжките с двете ръце и се налива по дължината на формичката едновременно от двете. На втория ред разменяте – върху бялата смес изливате какаова, а върху какаовата - бяла. Слагат се във фурната. Пече се от 30 да 45 мин, според фурната. Проверява се, както се проверява кекс - с пръчица. Винаги се разпуква отгоре, и то доста. Пече се във форма 12/30/8.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...