неделя, 19 април 2015 г.

Фунийки с крем


Сладки фунийки с крем, прасковки, жълъдчета, розички, кошнички, агнесиборчета, полумесеци, локумки... всички те са вкусни спомени от нашето детство.
Дали наистина са били толкова вкусни или на нас са ни харесвали толкова много, просто защото нямаше откъде да си купим други и очаквахме с нетърпение поводи да се направят вкъщи?
Наистина са толкова вкусни, уверявам ви. Няма по-вкусни от домашно приготвените сладки. Друг е въпросът за качеството на продуктите днес, но няма да го обсъждаме тук.

Продукти:

За тестото:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч.л. сода  бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
1 ванилия
около 600-700 г брашно
щипка сол

За крема:

1 л. прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
50 г краве масло
1 капсула ванилия

Използвам чаена чаша с вместимост 200 мл.
Започва се с приготвянето на крема. Отделя се чаша и половина от прясното мляко. Яйцата се разбиват със захарта с помощта на тел. Прибавя се постепенно брашното и отделеното прясното мляко. Разбърква се до получаване на гладка смес.
Останалото мляко се слага да заври. Отмества се от котлона и в него се изсипва горната смес. Разбърква се хубаво и се връща на слаб огън до завиране, като се бърка непрекъснато. След като заври, се отмества и към крема се прибавя кравето масло. Отново се бърка и се оставя да се охлади напълно. 

За основа на фунийките могат да се ползват готови формички или да се направят от фолио, капачки от буркани и дори от форми за печене за еднократна употреба.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко и се изсипват в него. Прибавят се киселото мляко с разтворената в него сода и останалите продукти. Замесва се нелепнещо  и меко тесто. Не слагайте всичкото брашно в началото и добавяйте постепенно, за да не се получи прекалено твърдо тесто. Оставя се за 20 минути покрито с чиста кърпа, да почине.
Взима се част от него и се разточва на правоъгълник с дебелина около 4 мм и дължина около 25 см (ако фунийките, които ще ползвате за основа са по-малки, дължината може да е около 20 см). Режат се ленти широки около 2 см.  Формичките се намазват много леко с олио. Навиват се на фунийките, като се застъпват леко и се нареждат в тава, застлана с хартия за печене. 
Пекат се в загрята на 180* фурна. Изпичат се сравнително бързо, така че внимавайте да не ги изгорите или препечете, както аз направил с някои от тях :)
Фунийките се отделят от основата още горещи. Оставят се да се охладят и се пълнят с приготвения крем. Напълнете ги максимално, защото тестото ще поеме от крема и той ще остане по-малко. Потапят се в смлени орехи. 
Подреждат се в подходящ съд прави и се оставят да престоят до следващия ден.
Това е на-неприятното нещо в цялата работа... чакането.

Но пък си заслужава.

Да ви е сладко! На нас ни е много :)




6 коментара:

  1. Опредеделно са наистина вкусни! :)
    Тези фунийки за "запазената марка" на чинка ми за Великден. Тя не приготвя курабийки и всички с такова нетърпение очакват да си опитат от фунийките й, че едно огромно количество изчезва за ден-два. :)
    Прекрасни са и твоите, Иле! Веднъж и аз съм правила, точно като твоите.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, обичам ги много ги обичам! Прекрасна нова седмица, Или!

    ОтговорИзтриване
  3. Права си, че няма по-вкусно от домашното :) Ама за тия фунийки - да има кой да ми ги направи :)
    Да идвам на гости следващия път?

    ОтговорИзтриване
  4. Истинско изкушение, кой ли не ги обича?! Само някой който не ги е опитвал :)
    Отдавна не съм ги приготвяла, но това ще го поправя. Твоите фунийки са чудесни, ще опитам и това тесто, защото моята рецепта е малко по-различна.
    Поздрави, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, истината е, че никога не съм правила тези фунийки, само съм хапвала навремето. Но пък имам две дузини метални фунийки, май е време да влязат в употреба(освен за бутертесто).

    ОтговорИзтриване
  6. Заслужават си всяка минута стоене в кухнята тези фунийки, момичета.
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...