петък, 24 април 2015 г.

В навечерието на 11 май - Празник на гр. Ловеч


Източник на снимката http://i.ytimg.com/vi/PqKVRJkW4so/maxresdefault.jpg


След петгодишно прекъсване община Ловеч със собствени сили започва възстановяването на традицията на пролетния поп-рок фестивал, който се провежда в дните преди празника на града, като финалът е на самия 11 май – Деня на град Ловеч.
    Новият поп-рок фест тази година ще е в рамките на три дни от 9 до 11 май, като на специално изградената сцена на пл. „Екзарх Йосиф I” ще се изявят млади български поп и рок групи и изпълнители, а финалът ще бъде поставен от рок ветераните „Сигнал“.
    На 9 май от 17:00 ч. началото ще бъде дадено с концерта „Да създадем ЗАЕДНО България 2020“ със специалното участие на поп певицата Йоана. Йоана става популярна сред българските меломани с парчетата „Игра“ и „Хиперсоник“ по музика на Мага. Записва и хитовете „Бели криле“ - музика и текст Димо от P.I.F, и „Анимус“ - музика и текст Жоро от Остава. Носителка е на редица награди - "Най-добър видеоклип" за песента "Hypersonic", на телевизия ММ, Песен на годината за 2002 г. за песента „Не си“, годишни музикални награди на БГ Радио в категория „БГ видеоклип“ за същата песен и др.
    В същия ден, 9 май, от 21:00 ч. на сцената последователно ще се качат рок групите „Черноризец“ и „Огледално“. Момчетата от група „Черноризец“ са от Горна Оряховица, определят стила си като  хеви-рок-фолк - епични лирики и звук, примесен с народни мотиви и твърдо звучене.
    Група „Огледално“ е създадена през 2002 г., когато към тримата музиканти се присъединява и вокалистката Свилена Никова. През 2003 г. групата участва и печели конкурса на БГ Радио „БГ ТАЛАНТИ” с песента си „Искам да ти вярвам”. През 2004 г. грабва наградата „БГ Дебют“ в годишните музикални награди на БГ Радио. Група „Огледално“ са автори на всички свои песни, а следващите им проекти са „Бъди до мен”, „Сама съм”, „Не можеш без мен”. През май 2006 г. в дните на културата в Берлин групата представя модерното българското изкуство и печели нови свои почитатели.
    На втория ден от феста, 10 май, от 21:00 ч. феновете на съвременната българска поп-музика ще се забавляват с дуета Део и Лео, като в шоуто ще се включи и младата певица Елизабет. Деян Славчев, по-известен като Део, е български телевизионен водещ, диджей и шоумен, а от няколко години се изявява и на музикалната сцена в тандем с известни български поп и хип-хоп формации и изпълнители като Д-2, Рафи, Лео, Играта и др. Дуетът му с италианския певец и тв водещ Лео Бианки се радва на огромна популярност в България. Лео от години живее и работи в България. Звезда е в два сезона на българския риалити формат Big Brother.
    В последния ден от феста, 11 май, от 21:00 ч. на сцената на пл. „Екзарх Йосиф I” ще забият рок ветераните от група „Сигнал“. Група „Сигнал“ едва ли се нуждае от представяне. Създадена е в далечната 1978 г. от Йордан Караджов, Христо Ламбрев, Румен Спасов и Георги Кокаланов. В 30-годишната си кариера издава 11 студийни албума и изнася хиляди концерти. „Сигнал“ е една от българските групи с множество концерти извън страната. Вечни са хитовете им „Да те жадувам“, „Сбогом“, „Съжалявам“, „Може би“.    
    Фестивалът в Ловеч стартира за пръв път през 2006 г. под името Lovech Rock Fest. Целта е популяризиране на град Ловеч и предоставяне на възможността публиката да се наслади на изпълненията на най-големите световни музикални звезди. За период от четири години Фестът успява да се превърне в най-добрия безплатен музикален фестивал в България. Гостували звезди като Uriah Heep, Europe, Hot Chocolate, Eruption, Slade, Maxi Jazz, Ja Rule, Ace of Base, Dr. Alban, Xzibit, W.A.S.P., Twisted Sister, Dokken, Bonfire, Kingdom Come, Morandi и др. По време на концертните вечери публиката на площада в града достига между 8000 и 12 000 души.
    Последното издание на Lovech Party Fest във формата, в който го познавахме досега, се проведе през 2010 г. „Възроденият сега с наши сили фест е по-скромен и в по-малко дни и не може да се сравни с това, което е било, но всяко ново начало е трудно. Важното е, че успяхме да се справим и сме сигурни, че ще доставим радост и наслада на любителите на поп и рок музиката. За нас в това е основният смисъл на усилията ни“ – коментира кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев.

Информация на Община Ловеч.

1 коментар:

  1. Чудесна инициатива. Преди години присъствахме на празника на града, голям е наистина, умеят хората да се веселят. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...