събота, 11 април 2015 г.

Сарми от лапад с бял сос


В пролетния сезон не пропускайте да си направите тези вкусни сармички с листа от лапад.
Трябва да ви кажа, че не съм най-големия фен на сармите, но тези са просто уникални.
А белият сос, поднесен към тях прави съчетанието напълно съвършено.

Продукти:

30-40 листа от лапад
300 г кайма
1 к.ч. ориз
1 връзка пресен лук
3-4 стръка пресен чесън
1 морков
1 ч.л. червен пипер
4-5 стръка пресен джоджен
4-5 стръка пресен магданоз
черен пипер
сол
3-4 с.л. олио

Листата лапад се почистват от дебелата жилка и се измиват добре. Попарват се за 3-4 минути в гореща вода, изцеждат се и се оставят да се охладят. Лукът и чесънът се нарязват и се задушават в мазнината 3-4 минути. Добавя се измития ориз и се готви при непрекъснато бъркане, докато стане прозрачен. Прибавя се каймата и се бърка много хубаво, докато стане на трохи. Отмества се от огъня и се добавят подправките (пресните - ситно нарязани).
На дъска се поставя едно листо от лапад (ако листата се малки, се слагат две - леко застъпени). В единия край се слага от плънката, краищата на листото се захлупват от двете страни на пълнежа и се завива на рулце. Подреждат се в подходяща тава за печене. Отгоре се покриват със свежи листа от лапад. Заливат се с леко посолена топла вода - да се покрият. Пекат се до готовност.
Ако е нужно, може да се покрият с фолио, за да не прегорят.
След това листата, с които са покрити сармичките с лапад, се отстраняват.
Сервират се с бял сос, който се приготвя по следния начин:

Продукти:


1 кофичка кисело мляко
3 с.л.зехтин (краве масло)
3 с.л.брашно
450 гр.вода
1 жълтък
сол на вкус (кубче булъон)

Брашното се изсипва в сгорещената мазнина и се готви до златисто, добавят се останалите съставки, разбива се с тел и се вари около 5 мин.с постоянно разбъркване.

7 коментара:

  1. Сигурна съм, че са чудесни!
    Обожавам лапад!
    Светъл празник, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, Христос Воскресе!
    Черпя се с една сърмичка!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Илианка!
    Сърмичките ти са божествени, никога не съм приготвяла с лапад, но ще променя тази действителност :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, че вкусно... Иле, пак чудна идея!
    Христос Воскресе!

    ОтговорИзтриване
  5. Здраве и благоденствие на всички!

    ОтговорИзтриване
  6. правили сме ги с майка, не помня подробности, но нещо такова :), много са вкусни наистина, но аз ги препочитам без кайма, идеално се връзват с оризовата плънка :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...