вторник, 21 април 2015 г.

„Люлякови музикални вечери – Ловеч 2015“ – от 8 до 11 май



 Тазгодишното издание на „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2015“ ще се проведе от 8 до 11 май. В тези четири дни Ловеч ще се превърне в уникална културна територия. Във всяка от вечерите от 19 ч. всеки ще може да се докосне до големи и стойностни постижения в изпълнителското и авторското изкуство.
     На 8 май на сцената на Ловешката крепост (при лошо време – в Ловчанското читалище) е концертът на студио „Примо“. Камерен оркестър СТУДИО ПРИМО е създаден през 2002 г. в Плевен в подкрепа на професионалното изпълнителско изкуство. Голямата му амбиция е да дава шанс за изява на млади музиканти, да концертира с големите български имена в музиката. Включва в репертоара си произведения от различни стилове и епохи – от шедьоври на класиката до нова музика с алтернативно звучене. В студио „Примо“ концертират едни от най-добрите млади инструменталисти в България, които ще покажат в Ловеч майсторството се под диригентската палка на маестро Григор Паликаров
     На 9 май на сцената на Драматичния театър ще видим балета „Зорба Гъркът“ по музика на Микис Теодоракис и в изпълнение на балета на Софийската опера и балет. Митът за Зорба винаги се приема като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 г. е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.
     Балетът "Зорба Гъркът", чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 г. на сцената на Арена Ди Верона, е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от милиони зрители. Още от момента на своята премиера "Зорба Гъркът“ се превръща в истинско културно събитие. В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 г. на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на националната опера и балет и се играе при препълнени салони.
     Зададеното силно начало на Люляковите музикални вечери продължава на 10 май с концерт на примата на българския джаз Хилда Казасян – „Джазът и аз“. Участват още Христо Йоцов, Живко Петров, Михаил Йосифов и Милен Кукошаров.
     На 11 май почитателите на популярния и обичан актьор Руслан Мъйнов ще могат да го чуят и видят в образа на завладяващ изпълнител на оперетни и оперни арии и канцонети. Той притежава изключителен глас, който в комбинация с артистичния му талант, е гаранция за великолепно преживяване. Руслан Мъйнов ще излезе на сцената заедно с младата и утвърдена оперна изпълнителка Русалина Мочукова и оркестъра на Държавна опера – Русе.
     „Люлякови музикални вечери – Ловеч 2015“ е съвместен проект на Драматичен театър – Ловеч, и Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“, реализиран с финансовата подкрепа на община Ловеч и включен в културния й календар за 2015 г. Събитието е включено и в Националния културен календар и се провежда и тази година под патронажа на Министерството на културата.
     Люляковите музикални тържества водят началото си от далечната 1933 г., като първоначално са се наричали „Люлякови празници“ и са се организирали като ежегоден събор-среща на ловчалии, живеещи в други градове. През 1936 г. прерастват в „Люлякова гостоприемна седмица“, а 20 години по-късно се преименуват на „Люлякови музикални тържества“. Тяхното развитие и утвърждаване в културния живот на Ловеч се свързва с имената на двама изтъкнати композитори – Любомир Пипков и Димитър Петков.
     С годините авторитетът на музикалните тържества расте, те придобиват нов облик и прерастват в тържества на българското музикално творчество. В града гостуват оперни театри, симфонични и камерни оркестри, хорове, състави и артисти от София и цялата страна. Нещо повече – тук се осъществяват най-значителните изяви в областта на оперната, симфоничната, хоровата и камерната музика. Не случайно от 1963 г. люляковите празници носят името на Панайот Пипков, а от 1976 г. и името на Любомир Пипков.
     След дълго прекъсване миналата година празниците бяха възстановени с ново име – „Люлякови музикални вечери“. С проектът за тях Ловчанското читалище спечели грамота на Министерството на културата „За принос в развитието на читалищното дело в България“.
     Вече започна продажбата на билетите за концертите – на касите на Ловчанското читалище и на Драматичния театър, цената е 3.50 лв.

Събщение на Община Ловеч.

2 коментара:

  1. Страхотна програма! "Зорба гъркът" беше постановка на мъжа ми. Толкова спомени.. Много ще ви хареса, балета е много добър. Браво, че сте ги поканили!

    ОтговорИзтриване
  2. По-честичко ни представяй такива събития, Илианка. Все някой път ще се отвори път, ако щеш и специално за това!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...