четвъртък, 2 април 2015 г.

Яйца с картофи и лапад



Пролет е и е време да добавим нещо свежо и зелено към храната си. Днешното ми предложение за Яйца с картофи и лапад е точно такова, като тук смело можете да замените лапада със спанак. Гарантирам, че отново ще бъде много вкусно.

Продукти:

около 400 г картофи
400 г лапад (спанак)
бялата част на 2 стръка праз
100 г кашкавал
100 мл прясно мляко
8 яйца
2 с.л. олио
30 г краве масло
сол
черен пипер

Лападът се измива, почиства се от жилките по средата и се нарязва.
Картофите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета ( около 2 мм)
Празът се нарязва на ситно.
Олиото и маслото се загряват и в тях се пуска празът.  Готви се докато омекне. Прибавят се нарязаните картофи, посолява се, разбърква се хубаво, наливат се около 50 мл вода и се оставя да се готви под капак до пълното омекване на картофите, като се бърка от време на време. Когато картофите се сготвят, се добавя нарязания лапад. Разбърква се и се изсипва в намазана с краве масло керамична тава.



Яйцата се разбиват с тел, смесват се с кашкавала и прясното мляко. Прибавя се сол и черен пипер и се изливат върху картофената смес. Лекичко може да се разместят картофите, за да навлезе яйчната смес навсякъде.

Пече се без фурната да се загрява предварително на 180* до златист загар.

6 коментара:

  1. ако сложиш сирене за мен, ще прелетя Балкана :)
    Ще го направя, Ил, още тези дни, сега ще си набера хубав лапад при мама. Много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, и аз да можех да си набера лапад като Пепи. ;) Май най го тача от зеленийките. Иле, чудесна манджичка, така хубаво се е зачервила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето къде отиват яйцата :)
    Правих го със спанак, но съм лют фен на лапад,
    така че ще се хапва пак!
    Прегръдки, Ил!

    ОтговорИзтриване
  4. Без малко да изпусна това вкусно предложение, от толкова много публикации тези дни! :)
    Ще се прави, няма как! Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Малииииииииии...Илианка..чудесно предложение! Слагай масата...летя...и без сирене...:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна рецепта, благодаря :)

    ОтговорИзтриване