събота, 21 юни 2008 г.

Ароматно чесново хлебче с масло и зелени подправки


Много вкусно, пухкаво и ароматно хлебче, което приготвям вече многократно вкъщи. Рецептата е на Венс от gotvetesmen.com. Много съм и благодарна, че сподели тази вкусотия с нас. Това е едно от моите изпълнения, а ето и самата рецепта(това са думите на Венс):
Продукти:
150 гр. кисело мляко
150 мл.топло прясно мляко / или вода /
1 - 2 с.л. олио1 и 1 / 2 ч.л. сол
1 ч.л.захар
20 гр. мая за хляб
около 700 гр. брашно
за плънката :
около 50 - 60 гр. меко краве
масло
3 скилидки чесън
1 с.л. нарязани на ситно зелени подправки / магданоз , босилек и др. /
освен това :1 с.л. прясно мляко / за намазване /маково семе / за поръсване /
Приготвяне :От изброените продукти се замесва еластично тесто.Оставя се да втаса около 40 минути.През това време се приготвя плънката , като маслото се разбърква добре с нарязаните на много ситно скилидки чесън и зелените подправки.Втасалото тесто се разделя на две еднакви по големина топки.Всяка се разделя още на две части.Върху добре намаслена повърхност едната част се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 -1.5 см.Намазва се с половината от плънката и отгоре се поставя втората кора .Така оформени корите се разрязват надлъжно и получените две ленти се усукват , като плитка . Получените хлебчета се поставят в добре намаслена тава / или правоъгълни форми за кекс /.Оставят се да втасат около 30 минути , намазват се с прясно мляко , поръсват се с маково семе и се пекат при температура 180 - 200 градуса.Забележка : Хлебчетата могат да се приготвят от готово хлебно тесто . Аз разделих тестото на две части и останалата част прибрах в хладилника , като на другия ден приготвих другото хлебче.Много вкусни и ароматни.

4 коментара:

  1. Това хлебче изглежда много апетитно! Много е ефектна плетеницата! Определено ще се пробва тази рецепта:-) Имаш много разнообразни рецепти и интересни предложения! Поздравления за прекрасният блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Milen@!
    Благодаря ти за милите думи и че наминаваш и тук! :)

    А хлебчето е много, много вкусно и се прави изключително лесно. Ще се радвам на отзиви, ако го пробваш :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,
    Как точно се "разточва на правоъгълна кора"? :-(

    *въпросче от един пълен аматьор*

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей!
    Когато поставиш тестото на плота, оформи леко с ръце правоъгълник. След това смело с точилката. Не е проблем дори и да не стане идеален правоъгълникът ти. Ако е нужно, можеш да дооформиш с ръце.
    А можеш и да изрежеш излишните краища :)

    Успех!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...