четвъртък, 4 юни 2015 г.

Кекс с шоколад, крема сирене и череши



Това е прекрасния кекс на Дианка в мое изпълнение.  
Комбинацията е невероятна. Горещо препоръчвам този сладкиш. Изпълних рецептата без промени. Само съм изпекла по-тънък сладкиш от два шоколадови и един бял слой.
Снимката е малко лоша, но нямаше възможност за по-хубава. А тъй като сега е времето на черешите, реших да споделя рецептата.


Продукти:

100 г шоколад
125 г масло
150 г захар
3 големи яйца
120 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 г  крема сирене
2 ванилии
1 ч.чаша изчистени  череши
1 щипка сол 


1 с.л. коняк
¼ ч.л канела, по желание
1 ч.л. захар
1 ч.л. нишесте


За глазурата:

 50 г шоколад 
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. мляко
1 с.л. марината от накиснатите в алкохол плодове
1 ч.л мед

Уточнение: 1 чаена чаша = 240 мл.


Черешите се поръсват с коняка, захарта и канелата и се оставят да се овкусят. Шоколадът се стопява на водна баня с маслото и се охлажда леко. Двете яйца се разбиват с 1/4 ч.ч. захар, една ванилия и щипка сол. Крема сиренето се разбива отделно с останалото яйце, останалата захар и ванилия. Брашното се смесва с бакпулвера. 
Към двете разбити яйца се излива шоколадовата смес и се добавя брашното с бакпулвера. Разбърква се добре.
Тава или форма за кекс се намаслява и се покрива с хартия за печене. Черешите се отцеждат и се поръсват с нишестето. 
На дъното на формата се излива 1/3 от шоколадовата смес, следва половината от бялата, слагат се плодове. Следва кафява смес, бяла смес, череши и се завършва с шоколадов слой. 
Пече се в загрята на 170* фурна. Проверява се с клечка.
Оставя се да се охлади напълно, без да се вади от формата. 
За глазурата - шоколадът се стопява на водна баня с останалите съставки. 
Излива се върху охладения сладкиш и се оставя поне 3 часа. 

10 коментара:

  1. Ехааа ... ето кой си е направил жестокия сладкиш :)
    Неприлично жесток!
    Точно тази сутрин се сетих за него, но ще го направя като се приберат момчетата. Поздрави Илианка! Нали беше много вкусен?

    ОтговорИзтриване
  2. И аз го харесвам много, прекрасен сладкиш е това! А в комбинация с череши ще е направо греховен. :) И си е супер снимката, Иле, знаеш ли как подканя само... ;)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. О,у нас дефилира със сини сливи,но с череши ще е върховен,чуден е станал твоят,Или,добре си е снимката,преглъщам вече две минути!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз го гледах този сладкиш при Дианка, и сега и при твоето изпълнение няма да му се размине направата. :)
    Разкошен е...
    Поздрави, Иле!

    ОтговорИзтриване
  5. Много изкушава сладкишът, а снимката е много слънчева със слънчогледа! Поздрави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Препоръчвам този сладкиш с две ръце на всички.
    Благодаря ви!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Ехааа, добре че навреме погледнах, че черешите при мен са на привършване, а такава вкусотия не трябва да се изтърва!! Събота ще се прави (тъкмо се чудех какъв да е десерта :) ).
    Прегръдка, Илианка и хубави събото и неделя!!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, дойде ли сезона това е един от сладкишите, в който влагам вишните. Ето при теб и с черешки. И навсякъде където се появи е много апетитен. Ох, така апетитно си го снимала, че парченце няма да ми стигне, да знаеш:))) Поздрави, изкусителке!

    ОтговорИзтриване
  9. Ех, че изненада, Илианка,
    прекрасен в твое изпълнение - снимките са неустоимо изкушаващи,
    а и като че ще ми харесва повече с по-тънък блат.
    Благодаря ти, сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен15 юни 2016 г., 0:15

    Sled kato vidqh tazi recepta tuk minalata godina, sam q pravila mnogo pati za poveche ot 100 choveka.Vinagi se haresva na vsichki.Pravq q spored sezona s razlichni plodove, vinagí stajoten rezultat.Blagodarq ti Iliana.

    ОтговорИзтриване