неделя, 25 декември 2016 г.

Вита дърпана баница - тесто с яйца

Вита дърпана баница

Отдавна ми се ядеше домашна дърпана баница с яйца. Дори сънувах, че я правя. Толкова ме беше обсебила идеята за нея... И реших да я направя за Коледа. Тази сутрин в ранни зори замесих вкусната дърпана баница и имахме чудесна Коледна закуска с късмети :)

Рецептата заимствах от пакета на чудесното брашно за баница на София Мел и се получи много, много добре. Тънички и фини  кори, в които се образуваха мехурчета при дърпане, а самото дърпане бе много лесно и приятно. 

Продукти:

За тестото:

около 600 г брашно
2 яйца
1 ч.л. с връх сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
250 мл топла вода

още:
200 мл олио за отпускане на питките
около 350 г сирене
60 г краве масло
1 яйце за намазване

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Яйцата се разбиват леко с тел и се смесват с водата, солта, оцета и олиото. Замесва се тесто, което трябва да се получи малко по-твърдо от тестото за питка. Разделя се на 6 части, които се оформят на топчета. Олиото се загрява леко (да не пари), топчетата тесто се приплескват на питки и се слагат в олиото, като се покриват добре с мазнина. Покриват се с фолио и се оставят да престоят в олиото около 30 минути, като се обръщат 2-3 пъти. 
Работната повърхност (маса е най-удобно) се застила с голяма чиста кърпа или чаршаф за тези цели. Взима се една топка от тестото и се раздърпва с въртеливи движения, после се поставя върху кърпата. Тестото се дърпа, докато се изтънят краищата му и се образува голяма, тънка и равномерно раздърпана кора. Върху нея се посипва от натрошеното сирене и се слага от кравето масло. С помощта на кърпата кората се навива и се оформя на охлюв. Слага се в средата на намаслена тава. Всяка следваща кора се прави по този начин и се завива около центъра. 
Витата дърпана баница се залива с разбитото яйце и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 минути.
Ако искате да е мекичка, след изпичане я поръсете с малко вода и я покрийте с кърпа за 15 минути.
За съжаление толкова бързахме да я срежем и опитаме, че не остана парченце за снимка...

Показвам и още една баничка по същата рецепта, пак не е срязана :)

Вита дърпана баница

4 коментара:

  1. Честито Рождество Христово и на теб и твоето семейство Или!Здраве, благоденствие и мир в твоят дом !Много отдавна не съм правила дърпана баница, но мисля да направя за Нова година и да си изтеглим и късмети.Чудесна е твоята.
    Честита Коледа, весели и благословени празнични дни !

    ОтговорИзтриване
  2. Майсторска работа - страхотна баница, Илианка!
    Честито Рождество Христово,
    с пожелания за здраве, мир и любов, много щастие и сбъднати мечти!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно!
    Илианка, Честита Коледа!
    Бъдете здрави и късметлии!

    ОтговорИзтриване
  4. Само веднъж съм правила домашно точена баница,но не улучих рецепта и казах ,че пак ще пробвам и рецептата ти е добре дошла.
    Весело посрещане на 2017 г ,Илианка

    ОтговорИзтриване