неделя, 14 май 2023 г.

Питки със зехтин на тиган

 


Тези симпатични  и ароматни питки със зехтин се правят лесно и със сигурност ще се харесат на всички, на които ги предложите. В последните години пърленките са широко разпространени и тези питчици приличат доста на тях. Дори смело може също да ги наречем пърленки. През годините съм правила различни варианти, но най-любими ми остават класическите пърленки, които може да прочетете тук http://ilrai.blogspot.com/2008/09/blog-post_7466.html, а тези питки със зехтин категорично заемат втора позиция. 

Не веднъж съм казвала, че простичките неща са най-вкусни, а за прясно изпечения хляб това важи с пълна сила! Да не ви обяснявам, че най-любимата ми комбинация е пърленки с шишчета и всъщност и този път се получи точно така. Имах едно пилешко филе, което стана на тези мммного добри пилешки шишчета http://ilrai.blogspot.com/2023/05/blog-post.html. После реших, че нещо месено ще им подхожда много и се сетих за този вкусен вариант. Освен към вечерята, както се случи при нас, питките със зехтин биха били и идеално предложение за закуска :) с добавки по избор.



Продукти:

250 мл топла вода

20 г прясна мая 

около 500 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

3 с.л. зехтин

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

още зехтин за намазване



Маята се разтваря в топлата вода, добавя се захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбърква се добре и се оставя да втаса, докато се надигне хубаво. 

В брашното се прави кладенче и се добавят зехтина, бакпулвера и солта. Изсипва се шупналата мая и се замесва тесто. Оставя се да втаса, покрито с чиста кърпа или найлоново фолио. След това се разделя на 10 части, които се оформят на топчета. Всяко топче се разточва на питка с дебелена не по-малка от 5-6 мм. Питките се подреждат върху чиста кърпа и се покриват с друга кърпа или найлон. След като разточите всички питки, започвате да ги печете.

За изпичането аз използвах чугунен тиган и покривах с капак. Ако нямате чугунен, може да използвате друг подходящ тиган, но е добре да слагате капак. Котлонът се загрява добре и се оставя на 3/4 мощност. 

Взимате първо тези питки, които сте разточили най-напред, защото те вече са повтасали. Взимате една питка и я набождате с вилица. Намазвате я със зехтин и я слагате да се пече в загрятия тиган откъм намазаната страна. Набождате и другата страна, която идва отгоре и отново намазвате с малко зехтин. Слагате капак. Печете докато се зачерви апетитно и обръщате. Повтаряте процеса с всички останали питки. Като ги изваждате, ги поставяйте в подходящ съд и ги завивайте с кърпа, за да останат топли и меки до сервирането им.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...