четвъртък, 30 март 2017 г.

Цветница в Ловеч 2017 – празник на занаятите и приложните изкуствата

Цветница в Ловеч 2017 – очаквана, пъстра и млада, празник на цветята, изкуствата и занаятите. От края на деветнайсети век, та и до сега в дните на големите християнски празници Лазаровден и Цветница в гр. Ловеч се провежда панаир на художествените занаяти на площад „Тодор Кирков“ в кв. „Вароша“. Ловчалии пазят, популяризират и дообогатяват културните традиции.

За първи път в изложението на художествените занаяти по покана на Община Ловеч участие ще вземат като специални гости 10 майстори и творци с демонстрации. Гостите са от Габрово, Велико Търново, Троян и Калофер, за които ще бъдат изградени 4 шатри пред Младежкия дом.
Етнографският музей на открито „Етър“ – Габрово ще гостува в панаира на занаятите Цветница с майстора – кожухар Добринка Ненова. Тя ще ни представи изработването на традиционните български калпаци – шопски, тракийски, добруджански, македонски и съвременни дамски и мъжки шапки.



Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак ще бъде гост на Пролетния празник Цветница с участието на майсторите Милена Петкова – дърворезба, Румен Георгиев – керамика и Стела Василева - иконопис.
Със съдействието на Национален музей „Христо Ботев”, Калофер, майсторката - плетачка Ани Захирева, ще ни представи калоферската дантела „Бялата магия“ на занаятите.
Членовете на творческия екип към факултет изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ - доцент Борис Желев, асистент Анастасия Тонкова-Шрьотле и докторантите Велина Сталева, Даниел Иванов и Весела Петрова ще ни представят витражни техники.
В изложението на художествените занаяти още 29 майстори ще демонстрират своите изделия.
Своеобразни домакини са ловешките майстори занаятчии, които имат ателиета на Покрития мост.
По стара традиция грънчарите заемат основно място в изложението, защото на Цветница в Ловеч всеки трябва да си купи керамично изделие и да го занесе вкъщи. Своята авторска керамика ще представят девет майстори грънчари.
Майсторите Димитър Терзиев и Десислава Владовска от Троян, майстор Ивайло Господинов от Димитровград и младата майсторка Марта Димитрова от Ловеч, докторант в Националната академия по изкуствата в София, ще демонстрират изработването на своята уникална керамика с грънчарското си колело.
Майстор Ралица Йовкова е четвъртото поколение на известния занаятчийски род Йовкови от гр. Троян. Тя ще демонстрира част от творческия процес при създаването на уникалната тънкостенната керамика, позната на ценителите на изящното изкуство и извън пределите на България.
Майсторите Бранимира Пейковска, Цветомир Велешки и Снежана Янева ще представя палитрата на техниките, с които се декорират керамичните съдове.
Майстор Бистра Вълева от гр. Ловеч ще демонстрира вплитането на керамични елементи, естествени минерали и камъни в процеса на създаването на колиета и обеци.


 
Традиционният занаят за гр. Ловеч кожарството ще бъде представен от четирима ловешки майстори: Анатоли и Мариана Тоневи, Светослав Русев и Десислава Василева ще демонстрират ръчната изработка на кожени изделия.
На Пролетния празник Цветница изработката на резба и художествена обработка на дърво ще представят трима майстори.
Майсторите Станимир Тинков и Димитър Колев от гр. Ловеч, и Сашо Иванов от гр. Кубрат ще представят изработването на авторска дърворезба.
Майсторът везбар Верка Николова от гр. Ловеч ще представи традиционните бодове във везбарството и характерните везбени български мотиви в изработката на детски ризки и магнити.
На Цветница в Ловеч всеки може да опита своята сръчност и да изработи свой уникален сувенир в ателиетата на майсторите приложници.
Майстор Стефка Тинкова от гр. Ловеч ще демонстрира рисуване на великденски яйца.
Майстор Ваня Григорова от гр. Ловеч ще ни зарадва с празничната текстилна декорация, която е подготвила специално за Цветница.
Майстор Иво Чехларов от гр. Ловеч ще представи демонстрации на технологията тифани за художествена изработка на стъкло.
Архитект Деница Янкова от гр. Ловеч ще изработва накити от полимерна глина, в които е вложила много любов, голямо търпение и чудновато въображение.
Майстор Стоянка Добрева от гр. Казанлък ще ни представи изработването на икони от дърво и надписването им с молитви, и направата на великденски яйца с мъниста.
Майстор Радка Вацева от София представя техниките рисуване и гравиране върху стъкло и рисуване върху коприна.
Калфа Иво Георгиев от Плевен ще представи уменията си при написване на име върху ориз.
За първи път на пролетния празник Цветница с демонстрации ще участват петима майстори, които ще представят своите занаяти.
Майсторът тъкач на „вълшебните нишки“ Рocицa Стaнeвa от гр. Варна ще участва в изложението на художествените занаяти със своя хоризонтален тъкачен стан. Гостите на празника ще могат да видят ръчното тъкане и изpaбoтвaнето на чepги, oвчapcки тopбички, чaнти, пaнa и дp. caмo oт ecтecтвeни мaтepиaли, пpeдимнo 100% вълнa и естествена кожа.
Майстор Екатерина Коцева ще демонстрира ръчната изработка на своите уникални ароматни, декоративни свещи. Тя е родена в Ловеч, член е на Ловешката занаятчийска камара. В своята работилница в гр. Габрово майсторката изработва богата гама от свещи, с голямо разнообразие от форми, тематични серии и колекции, подходящи за различни поводи и събития.
Майстор Ирина Йорданова е родена в Ловеч. Нейното ателие за художествено леене на свещи във вид на сладки изкушения е в София. Тя ще демонстрира различни техники за свещолеене, както и шприцоване на восъчни смеси под формата на сметана.
Майстор Мирослава Иванова е везбар. В нейното пъстро ателие на Покрития мост в гр. Ловеч може да намерите ръчно изработени ризи, покривки, карета, картички, бижута и гоблени. Тя ще представи изработката на бродирани бижута, торбички, картички, престилки и великденски яйца.
Калфа бижутерът Шабан Исмаил от гр. Варна ще представи изработването на украшения/накити от естествени цветя.

Потребителите на социалните услуги в Ловеч ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. На празника Цветница в Ловеч 2017 ще се представят Дневният център за деца и възрастни с увреждания, Център за социална рехабилитация и интеграция и Дневният център за възрастни с тежки психични заболявания.
Майсторите с демонстрации ще организират детски работилници за най-малките гости на Пролетния празник Цветница.
При архитект Деница Янкова децата могат да изработят свои авторски бижута.
При майстор Екатерина Коцева малките творци могат да изрисуват своя уникална свещ.
При майстор Десислава Владовска и нейните дъщери малките майстори могат да усвоят умението за шарене на традиционна шарка върху керамична чиния.
При майсторите занаятчии с демонстрации, участници в Пролетния празник Цветница в Ловеч 2017 всеки може да опита своите творчески и майсторски умения. Всички изложени изделия на щандовете на майсторите занаятчии и на потребителите на социалните услуги може да бъдат и закупени.
 ЗАПОВЯДАЙТЕ В ЛОВЕЧ НА ЦВЕТНИЦА!

Материали и снимки: Община Ловеч и Туристически информационен център Ловеч.

4 коментара:

  1. Много красив празник е Цветница в Ловеч. Чудесно настроение и много българска атмосфера. Весели празници на град Ловеч:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно!Лазаров ден и Цветница са ми най-милите на сърцето, най-българските и най-красивите пролетни празници! Много богато ще ги отбележите в Ловеч, Илианка! Така да ми се иска да съм там! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебен пролетен празник и прекрасно иницииран при вас, Илианка.
    Благодаря за споделеното - много красота, атмосфера и настроение;
    поздрави и усмихнати пролетни празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...