неделя, 26 март 2017 г.

Глазирана сьомга


Тази рецепта за глазирана сьомга отнема много малко време да се приготви. Първо сьомгата се маринова за по-добър и богат вкус с много ароматна марината, от която после се прави глазура. Тя съдържа азиатски вкусове като соев сос, джинджифил, мед и чесън. Комбинацията от мед и соев сос създава прекрасен сладко-солен вкус, който се просмуква в сьомгата.
Сьомгата може да се маринова от 15 минути до 4 часа - в зависимост от времето, с което разполагате. Аз приготвих рецептата с котлети от сьомга, защото в случая разполагах с такива, но може да се приготви и с филе.

Продукти:

4 котлета сьомга
3 с.л. мед
80 мл соев сос
2 ч.л. ситно нарязан чесън
1 равна чаена лъжичка настърган пресен джинджифил
сол

3-4 с.л. прясно изцеден лимонов сок


Смесват се меда, соевия сос, чесъна, джинджифила и малко сол в купа и се разбъркват добре. С половината от тази смес се залива сьомгата, като се овалва много хубаво в нея и се прибира в хладилник поне за 15 минути (максимум до 4 часа).
Фурната се загрява на 180 градуса. Тавата за печене се застила с хартия за печене. Маринованата сьомга се поставя върху хартията и се поръсва с лимоновия сок. Пече се около 15-20 минути (в зависимост от дебелината на рибата).
За глазурата - останалата половина от маринатата се изсипва в малка тенджера или тиган (към нея може да се добави и тази, в която е маринована вече сьомгата, но тогава глазурата ще придобие лек рибен вкус). Довежда се до кипване, след което котлонът се намалява и маринатата се оставя да къкри за 4 минути. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади, след което доста се сгъстява.
След като сьомгата се изпече, се сервира в чиния и се полива с готовата глазура. Поръсва се по желание със запечен на сух тиган сусам и малко магданоз. Много добре се комбинира с броколи.


4 коментара:

  1. Или,
    чудесна марината за мариноване на риба.Обичам да мариновам със соев сос, научих се постепенно да използвам и джинджифил.Ароматите и вкусовете са чудесни и подобаващи за празник.Честито Благовещение с малко закъснение ! Бъдете здрави и благословени !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусно по този начин, Ели. Комбинацията е много добра :)

      Изтриване
  2. Как обичам сьомга, ако знаеш. И тази рецепта ще напарвя :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...