четвъртък, 2 март 2017 г.

Супа от спанак


Обичате ли супа от спанак? Моля ви, не отговаряйте отрицателно, ако не сте пробвали тази рецепта. Правила съм няколко вида спаначени супи, но тази се оказа най! Поне за моя вкус е великолепна. Напоследък много ми се похапваше нещо зелено. А копривата като че ли още я няма много (утре отивам на разузнаване). Затова заложих на спанак. Той е съвсем достъпен в момента на пазара и всеки може лесно и бързо, и на добра цена да се сдобие с него. Вариантите за приготвянето му наистина са много - от спаначена супа, през кюфтета от спанак, баница, ориз със спанак,  до... пиле с ориз и спанак или пък агнешко със спанак, че и още много :)

Продукти:

300 г пресен спанак
1 малка глава лук
1 морков
3 с.л. олио
2 малки картофа
1 к.ч. фиде (не пълна)
1 к.ч. домати от консерва или настърган пресен домат
1 1/2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
джоджен
черен пипер
сол

1 яйце
3 с.л. сок от лимон
1 ч.л. натурално нишесте



Спанакът се почиства и измива много хубаво.
Лукът и морковът се нарязват и се задушават в загрятата мазнина. Прибавят се брашното и червения пипер, разбърква се хубаво и се налива вода - около 1,5 л. Добавя се спанакът и се оставя да заври. През това време се обелват картофите и се нарязват на ситно. Добавят се към врящата супа. Готви се докато картофите омекнат леко и се добавя фидето. Оставя се да ври, докато картофите и фидето се сварят добре и се прибавят доматите и подправките. Вари се още около пет минути и се отмества от огъня.

Оставя се за около 10 минути да поизстине и се застройва. За застройката се смесват яйцето, лимоновият сок и нишестето и се разбъркват много добре с тел в голяма купа. Сипва се по малко от супата към застройката, като се разбърква добре (4-5 черпака са достатъчни) и цялата смес се връща обратно в тенджерата.  Разбърква се и се оставя около 15 минути без капак, за да не се пресече застройката.





12 коментара:

  1. Обичам, а тази изглежда неустоимо, бих я изяла още сега, на закуска! Честита баба Марта, Или!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Баба Марта, Кате!
      И за закуска става супичката.

      Изтриване
  2. Хванахме се за зелено, а? ;) Разкошна е, Илианка!
    И аз много обичам спанак, приготвен почти всякак, а най-любимата ми спаначена чорбица е бялата, без домати и запръжки. Т.е. тя си е зелена, с повечко спанак, да ми натъртва на него.
    Честита Баба Марта и прекрасен месец!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хванахме се, Ирме. И е много хубаво! :) А тази твоята супичка ще я потърся, ако си я публикувала. Да имам идея за другия път :)

      Изтриване
  3. Непременно ще си приготвя тези дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ви хареса колкото и на нас :)

      Изтриване
  4. Спаначената супа е чудна. Копривата се е подала. Скоро и от нея ще готвим

    ОтговорИзтриване
  5. Синът ми откога бленува, днес празнично му я приготвих, омете две големи купи току- що! Благодаря, зарадвах тийна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за доверието!
      Радвам се, че ви е било вкусно :)

      Изтриване
  6. Много вкусна супа,правих я и със спанак и с листа от цвекло,вече е в тефтера-любими и на всички се харесва в къщи.Благодаря,че споделихте по различна рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :)
      Щастлива съм да прочета, че сте доволни от рецептата :)
      Благодаря за този коментар!
      Слънчеви пролетни дни,
      Илиана

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...