сряда, 22 март 2017 г.

Панирана коприва


Приготвям панирана коприва в сезона вече дълги години. Става толкова вкусна и може да се хапва както за мезе, така и за основно, в зависимост от предпочитанията. За да направиш панирана коприва, може и да се опариш малко, но пък твърдят, че било здравословно :) Всъщност рецептите с коприва съвсем не са малко и освен панирана, може да си приготвите много вкусна супа, да я добавите към печен ориз, към яхния, да си я направите печена с яйца или пък на уникално вкусна каша (като тази на баба) :), на кюфтенца в различни комбинации, да я сготвите с леща или пък традиционната комбинация от троянския край с чукан боб... сигурно има и други варианти, които в момента не се сещам.

Аз я приготвям по тази рецепта, но вие можете да си направите и панировка с бира.

Продукти:

около 300 г връхчета от млада коприва
4 яйца
около 1 ч.ч. брашно
сол
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. сух джоджен (ако имате пресен, още по-добре - сложете около 1 пълна лъжичка)
1/2 ч.л. сух девесил (ако имате пресен, слагате повече)
черен пипер



Копривата се почиства и се бланшира във вряща  вода за 2 минути (може и повече 3-4-5, но на мен много ми харесва точно така, защото чудесно се запазва вкусът й). Изважда се и хубаво се подсушава с помощта на чиста кърпа или кухненска хартия. Съветвам ви да не изхвърляте водата от копривата, а да си измиете косата с нея например :)
Брашното се прави на много гъста каша с малко вода и сол. Яйцата се разбъркват с тел и към тях се прибавя брашното. Слагат се и подправките. Тук пак ще кажа, че е по-добре да ползвате пресни подправки, но е нужно да сложите по пълна лъжичка от тях. Разбърква се до хомогенна смес.
В тиган се загрява мазнина за пържене. Всяко връхче коприва се потапя в панировката и се слага в мазнината. Пържи се от двете страни до златисто. Изцеждат се върху салфетка от мазнината и тогава се сервират.
По желание може да приготвите сос с майонеза и кисело мляко като добавка на панираната коприва.



2 коментара:

  1. Може и сурова да се панира.

    ОтговорИзтриване
  2. Това ястие, моята баба наричаше "сиромашка риба", защото уханието е като на пържена риба. Децата много го обичахме и много често искахме от него. Прекрасно е! Също го правих и на моите деца...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...