Сладкият салам е любим десерт на много хора. За голяма част от нас е скъп спомен от детството :) а който не го е правил и опитвал, може би е време да направи вече.
Днес ще ви предложа малко по-различна рецепта от традиционната. Научих я от Юстина от Литва, за което много й благодаря! Лично на мен тази рецепта ми е фаворит. Приготвя се със сравнително малко съставки. Разбира се, можете винаги да добавите ядки, сушени плодове, локум или каквото ви душа иска, но ви съветвам, първо да пробвате рецептата в чистия й вид.
Сладкият салам се приготвя много лесно. Единственото досадно нещо е трошенето на бисквитите, освен ако нямате техника на помощ - блендер или робот. Аз имам, но пък това не ми попречи да си ги троша на ръка :)
Продукти:
320 г обикновени бисквити
200 г краве масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~ 400 г)
4 пълни с.л. какао
сок от 1 лимон
Преди да започна да пиша начина на приготвяне, искам да направя уточнение, че ще ви трябва по-голям огнеупорен съд - може и тенджера, в който да можете да съберете всички съставки.
Бисквитите се натрошават или смилат на не много ситни парчета в робот или блендер.
Маслото се слага в тенджерата и се разтопява на котлона. Към него се прибавя кондензираното мляко и се разбърква добре. Прибавя се какаото, отново се бърка, а след това се излива и лимоновия сок. Сместа придобива леко странен вид, след като сложите лимона, но това да не ви притеснява. Бързо се изсипват и бисквитите и се разбърква, докато бисквитите хубаво се покрият със сместа.
Отмества се от котлона и се оставя да се охлади за около 20 минути.
Сместа се разделя на 2 части. Разпределя се внимателно върху две парчета найлоново фолио, оформя се "салам", завива се стегнато и хубаво с фолиото и се прибира в хладилника да се стегне. Тук вече от вас зависи колко време ще го чакате преди да го срежете, но е добре да минат поне 10 часа :)
Преди да го разрежете, по желание може да го поръсите с какао.
Или,
ОтговорИзтриваненаистина този сладък салам е скъп спомен от детството.Тогава нямаше кондензирано мляко, правихме го само с краве масло.Но тази е обогатена, допълнена рецепта.
Чудесен салам се е получил.
Поздрави !
Какви снимки си направила, Или!!!Задължително ще го пробвам по този начин! Благодаря за споделянето:)Поздрави!
ОтговорИзтриванеНареждам се за парченце :) обожавам сладък салам и зиме, и лете и няма да откажа. Другия път, ако не забравя ще пробвам с кондензирано мляко. Гууууш :)
ОтговорИзтриванеНеустоим..., Обожавам го и аз, с по-едри парченца бисквити;
ОтговорИзтриванечудесна рецепта, много апетитни и красиви снимки.
Благодаря, Илианка, сърдечни поздрави и прекрасни юнски дни!
Това с кондинзираното мляко е много идейно.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, написали сте, че готовата смес се разделя на две части. Това означава ли, че от това количество излизат 2 парчета салам?
ОтговорИзтриванеТочно така. Разпределя се върху 2 парчета фолио и се оформят 2 салама. :)
ИзтриванеМакар никога да не ми е бил любим този десерт - твоя изглежда фантастично, направо като салам, снимките ти са чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси!
ОтговорИзтриванеАко някога решиш, опитай този вариант. Различава се от останалите на вкус - за мен в положителна насока :)
Чудесна рецепта! А за да стегне по.бързо може ли да го пъхна във фризера?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гергана!
ИзтриванеВъв фризера ще стегне по-бързо, но все пак се иска и време, за да поемат и бисквитките и да станат по-меки.
Все пак, може да го сложиш във фризер за час примерно и после да постои още поне един час в хладилник. И все пак смятам, че е по-добре да постои повече преди да се среже.
Поздрави!
Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Сокът от лимон може ли да се замени с есенция?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеПо принцип не бих го заменила точно в тази рецепта, но ако по някаква причина не можете да си набавите лимон, сложете есенция. Но е добре да се предвиди, че освен за вкус, лимонът тук е и течност. Така че сложете няколко лъжици прясно мляко например, но не прекалявайте, за да не стане много напоена сместа.
Иле, благодарности за вкусната рецепта! Доста хора се зарадваха на крайния резултат и имам заявка пак да приготвя. :) Основата запазих, но добавих малко сушени череши, лъжичка-две домашна вишновка, малко канела и от лимона настъргах кората. Чудно! Та така, поредната вкусотия от теб.
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелания за усмихната седмица!
Чудесни допълнение си направила, мила Гери. Не се съмнявам, че се е получил прекрасен вкус.
ИзтриванеМного съм щастлива, че избра точно тази рецепта, защото тя наистина заслужава.
Поздрави на дегустаторите и на теб 😚
Страхотна рецепта ! Различен начин на приготвяне , който много ми допадна, заради продуктите и бързото му приготвяне !
ОтговорИзтриванеЕ , "малко " ще почакат домочадието, но то при всеки сладкиш се чака...
Благодаря за идейната рецепта!
Радвам се, че опитахте и че с споделихте :) Това ми е любимата рецепта за сладък салам и смятам, че никоя друга не може да я конкурира :)
Изтриване