сряда, 31 май 2017 г.

Сладък салам


Сладкият салам е любим десерт на много хора. За голяма част от нас е скъп спомен от детството :) а който не го е правил и опитвал, може би е време да направи вече.
Днес ще ви предложа малко по-различна рецепта от традиционната. Научих я от Юстина от Литва, за което много й благодаря! Лично на мен тази рецепта ми е фаворит. Приготвя се със сравнително малко съставки. Разбира се, можете винаги да добавите ядки, сушени плодове, локум или каквото ви душа иска, но ви съветвам, първо да пробвате рецептата в чистия й вид.
Сладкият салам се приготвя много лесно. Единственото досадно нещо е трошенето на бисквитите, освен ако нямате техника на помощ - блендер или робот. Аз имам, но пък това не ми попречи да си ги троша на ръка :)

Продукти:

320 г обикновени бисквити
200 г краве масло
1 консерва подсладено кондензирано мляко (~ 400 г)
4 пълни с.л. какао
сок от 1 лимон


Преди да започна да пиша начина на приготвяне, искам да направя уточнение, че ще ви трябва по-голям огнеупорен съд - може и тенджера, в който да можете да съберете всички съставки.
Бисквитите се натрошават или смилат на не много ситни парчета в робот или блендер.
Маслото се слага в тенджерата и се разтопява на котлона. Към него се прибавя кондензираното мляко и се разбърква добре. Прибавя се какаото, отново се бърка, а след това се излива и лимоновия сок. Сместа придобива леко странен вид, след като сложите лимона, но това да не ви притеснява. Бързо се изсипват и бисквитите и се разбърква, докато бисквитите хубаво се покрият със сместа.
Отмества се от котлона и се оставя да се охлади за около 20 минути.
Сместа се разделя на 2 части. Разпределя се внимателно върху две парчета найлоново фолио, оформя се "салам", завива се стегнато и  хубаво с фолиото и се прибира в хладилника да се стегне. Тук вече от вас зависи колко време ще го чакате преди да го срежете, но е добре да минат поне 10 часа :)
Преди да го разрежете, по желание може да го поръсите с какао.



9 коментара:

  1. Или,
    наистина този сладък салам е скъп спомен от детството.Тогава нямаше кондензирано мляко, правихме го само с краве масло.Но тази е обогатена, допълнена рецепта.
    Чудесен салам се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Какви снимки си направила, Или!!!Задължително ще го пробвам по този начин! Благодаря за споделянето:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Нареждам се за парченце :) обожавам сладък салам и зиме, и лете и няма да откажа. Другия път, ако не забравя ще пробвам с кондензирано мляко. Гууууш :)

    ОтговорИзтриване
  4. Неустоим..., Обожавам го и аз, с по-едри парченца бисквити;
    чудесна рецепта, много апетитни и красиви снимки.
    Благодаря, Илианка, сърдечни поздрави и прекрасни юнски дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Това с кондинзираното мляко е много идейно.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, написали сте, че готовата смес се разделя на две части. Това означава ли, че от това количество излизат 2 парчета салам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така. Разпределя се върху 2 парчета фолио и се оформят 2 салама. :)

      Изтриване
  7. Макар никога да не ми е бил любим този десерт - твоя изглежда фантастично, направо като салам, снимките ти са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, Веси!
    Ако някога решиш, опитай този вариант. Различава се от останалите на вкус - за мен в положителна насока :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...