събота, 20 май 2017 г.

Пресни картофи на фурна


Да приготвиш пресни картофи на фурна е изключително лесно. Приготвят се много бързо и са невероятно вкусни. За рецептата на пресни картофи на фурна обикновено предпочитам по-дребни картофки, защото обичам да ги оставям цели, а не да ги режа. Е, не е фатално и да се разреже някой, ако стане нужда или пък да се приготви само с едри нарязани картофи.

Хубаво е да изберете по-голяма тава, в която да наредите картофите само на един ред. При пресните картофи не е нужно да се добавя вода при печенето. Приготвянето им става много бързо и без нея. Приличат малко на картофите по селски, заради вложените подправки.
А подправките могат да варират според вашите предпочитания. В тази рецепта са само червен пипер, черен пипер, чубрица и сол, но много би им подхождал и чесън на прах, малко риган или  розмарин.
Също така можете да обелите пресните картофи, но може и само старателно да ги измиете. Копата им е много тъничка и не пречи на вкусния резултат.

Продукти:

около 1 кг пресни картофи
4 с.л. зехтин или олио
1 1/2 ч.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол



Картофите се почистват и измиват добре. Подсушават се с кухненска хартия или кърпа. Не пропускайте подсушаването. Слагат се в голяма купа и се поливат с мазнината. Разбъркват се хубаво. Поръсват се с подправките и се разбъркват много хубаво, така че да залепнат равномерно на всяко картофче.
Най-добре е тавата, в която ще ги печете, да застелите с хартия за печене, за да не залепнат. Но може и да пропуснете тази стъпка.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса около 25 минути или до готовност.

Накрая по желание можете да ги поръсите и с малко копър.

Освен пресни картофи на фурна, обичам много да ги приготвям задушени по някоя от тези две рецепти.

4 коментара:

  1. Илианка, никога не съм слагала точно тези подправки на пресни картофи, ще опитам.
    Ти май си сменила апарата, снимките ти са определено по-добри!

    ОтговорИзтриване
  2. Смених го, Веси :) Благодаря ти!
    А картофките така на нас много се харесват. Подправките могат да бъдат по избор. Важното е да готвим така, че на нас да ни бъде вкусно :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...