понеделник, 25 юли 2011 г.

Кескул и участие в списание "Домашна кухня"



Предполагам, че повечето от редовните читатели на кулинарни блогове знаят за традицията на списание „Домашна кухня” да канят като гости кулинарни блогъри. Е, в брой 19 на списанието гост съм аз и Щъркелово гнездо. Редакторите предварително бяха избрали четири рецепти, с които да представят блога ми, като ми оставиха възможност да избера сама една любима. Нямам любима рецепта. Тъй като най-обичам да меся, реших да представя нещо тестено. Но какво? Тук на помощ се притече дъщеря ми, която избра питката цвете.
В този брой списанието представи рецепти от турската кухня. Аз имам слабост към турските десерти и реших да изпробвам един от тях – Кескул. Първо спазих точно рецептата, но нещата не се получиха по мой вкус. Стана твърде рядък крем и недостатъчно сладък. Затова сега ще напиша рецептата така, както я направих аз.

Продукти:

1 л прясно мляко+1/2 ч.ч. за разбъркване на нишестето
12 с.л. захар
2 жълтъка
5 с.л. царевично нишесте
4 с.л. кокосови стърготини
1 ванилена захар

Млякото се смесва със захарта и се слага да заври. Жълтъците се смесват с нишестето, 1 с.л. кокосови стърготини и ½ ч мляко. Тази смес бавно се изсипва във врящото мляко. Непрекъснато се разбърква, докато отново заври. Добавя се ванилената захар, разбърква се и се оставя да престои 10 минути, покрито с капак. Кремът се изсипва в купички или чаши, докато е топъл и се поръсва с останалите кокосови стърготини. Поднася се изстуден.

14 коментара:

  1. Честита публикация,Илианче!
    Със сигурност има какво да предложиш на читателите и то ще им бъде много интересно!
    Кремчето обещава да е вкусно!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита публикация, Илианка!!! Пожелавам ти още много и много :) и с все такива възторжени и вдъхновяващи колинарни предложения да ни радваш!! А този млечен десерт звучимного вкусно и интересно - браво!!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Илиана! :) Чудесен избор! :)
    Десерта изглежда много съблазнително! :)
    Поздравления! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  4. Честита публикация!
    Харесвам много турската кухня, така че ще се възползвам от твоето предложение:)
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка, честита публикация!Още много да направиш:))).
    Кремечето изглежда много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Мъхче, Аелис, благодаря ви от сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита публиктация и от мен! Сигурна съм, че ще има още много такива! Заповядай за една слънчева награда :)

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления и от мен, Илианка!
    Чудесен подбор и представяне - страхотна си!
    Сега прегръдка и хубаво августовско лято,Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, благодаря за наградата!
    Дианче, благодаря! Хубаво лято и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Илианче!Пожелавам ти нестихжащо кулинарно вдъхновение!Чудесни рецепти!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  11. Честита публикация и от мен! Не съм изненадана от подобно твое участие, защото рецептите ти са страхотни!И аз имам нещо, запазено за теб! Заповядай да си го вземеш! Поздрави и хубава вечер, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  12. царевично нишесте едно и също ли е с царевичен грис

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...