понеделник, 25 юли 2011 г.
Кескул и участие в списание "Домашна кухня"
Предполагам, че повечето от редовните читатели на кулинарни блогове знаят за традицията на списание „Домашна кухня” да канят като гости кулинарни блогъри. Е, в брой 19 на списанието гост съм аз и Щъркелово гнездо. Редакторите предварително бяха избрали четири рецепти, с които да представят блога ми, като ми оставиха възможност да избера сама една любима. Нямам любима рецепта. Тъй като най-обичам да меся, реших да представя нещо тестено. Но какво? Тук на помощ се притече дъщеря ми, която избра питката цвете.
В този брой списанието представи рецепти от турската кухня. Аз имам слабост към турските десерти и реших да изпробвам един от тях – Кескул. Първо спазих точно рецептата, но нещата не се получиха по мой вкус. Стана твърде рядък крем и недостатъчно сладък. Затова сега ще напиша рецептата така, както я направих аз.
Продукти:
1 л прясно мляко+1/2 ч.ч. за разбъркване на нишестето
12 с.л. захар
2 жълтъка
5 с.л. царевично нишесте
4 с.л. кокосови стърготини
1 ванилена захар
Млякото се смесва със захарта и се слага да заври. Жълтъците се смесват с нишестето, 1 с.л. кокосови стърготини и ½ ч мляко. Тази смес бавно се изсипва във врящото мляко. Непрекъснато се разбърква, докато отново заври. Добавя се ванилената захар, разбърква се и се оставя да престои 10 минути, покрито с капак. Кремът се изсипва в купички или чаши, докато е топъл и се поръсва с останалите кокосови стърготини. Поднася се изстуден.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Честита публикация,Илианче!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност има какво да предложиш на читателите и то ще им бъде много интересно!
Кремчето обещава да е вкусно!
Поздрави от мен!
Честита публикация, Илианка!!! Пожелавам ти още много и много :) и с все такива възторжени и вдъхновяващи колинарни предложения да ни радваш!! А този млечен десерт звучимного вкусно и интересно - браво!!
ОтговорИзтриванеЧестито Илиана! :) Чудесен избор! :)
ОтговорИзтриванеДесерта изглежда много съблазнително! :)
Поздравления! :)
Миро
Благодаря ви много!
ОтговорИзтриванеЧестита публикация!
ОтговорИзтриванеХаресвам много турската кухня, така че ще се възползвам от твоето предложение:)
Хубав ден ти желая!
Илианка, честита публикация!Още много да направиш:))).
ОтговорИзтриванеКремечето изглежда много апетитно!
Поздрави!
Мъхче, Аелис, благодаря ви от сърце! :)
ОтговорИзтриванеЧестита публиктация и от мен! Сигурна съм, че ще има още много такива! Заповядай за една слънчева награда :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и от мен, Илианка!
ОтговорИзтриванеЧудесен подбор и представяне - страхотна си!
Сега прегръдка и хубаво августовско лято,Диана
Габи, благодаря за наградата!
ОтговорИзтриванеДианче, благодаря! Хубаво лято и на теб!
Честито Илианче!Пожелавам ти нестихжащо кулинарно вдъхновение!Чудесни рецепти!Поздрави:)
ОтговорИзтриванеЧестита публикация и от мен! Не съм изненадана от подобно твое участие, защото рецептите ти са страхотни!И аз имам нещо, запазено за теб! Заповядай да си го вземеш! Поздрави и хубава вечер, Илианка!
ОтговорИзтриванецаревично нишесте едно и също ли е с царевичен грис
ОтговорИзтриванеРазлично е, Нези :)
ОтговорИзтриване