Вчера ми донесоха круши. Много круши, от малките, които в никакъв случай не можехме да изядем. Трябваше бързо да реша какво да ги правя, защото изобщо не бяха трайни. Искаше ми се да направя сладко. Обаче да е нещо по-различно. Предложиха ми рецепта за сладко, в което крушите се почистват и се запазват цели, а вътре се слага орехова ядка. После се варят в сироп. Рецептата ми хареса, но за съжаление се оказа, че моите круши са доста наранени и няма да станат. После потърсих и други рецепти и се сетих за тази на Tandoori. С карамелизирана захар. Само че промених малко съотношението захар:плодове.
Сладкото се получи повече от прекрасно. Пиша точно както го направих аз.
Продукти:
3,5 кг почистени от семките и нарязани на четвъртинки небелени круши (от тези дребните, не знам какъв сорт са)
1,2 кг захар
1ч.ч. вода за карамела
и още един литър гореща вода
1 щипка лимонтозу
Захарта и чашата вода се изсипват в голяма тенджера или тава, в която ще се вари сладкото. Слагат се на умерена температура на котлона. Сместта се разбърква непрекъснато, докато стане хубав кехлибарен карамел. Трябва да знаете, че наистина пада сериозно бъркане. Особено накрая. Става много горещо и трудно. След като карамелът е готов, върху него се излива останалата вода - 1л. Разбърква се хубаво до пълното стопяване на карамела. Когато сместта заври, вътре се пускат крушите. Вари се, до желаната гъстота на сиропа и пет минути преди да се отстрани от котлона, се добавя лимонтозуто. Сипва се горещо в напълно сухи бурканчета.
Илиана, чудно сладко си направила! :)
ОтговорИзтриванеЧак ми иде да грабна лъжицата и да го нападна! :))) Много обичам круши , особено сочните, а на изкушението, което ни предлагаш, трудно се устоява ! ;)
Поздрави !:)
Миро
Страхотно изглежда, Илианка.
ОтговорИзтриванеОбичам сладко от круши, а и карамел - великолепна комбинация.
Харесах последните ти ястия, но сладкото ме очарова.:)
Поздрави и много усмивки, Диана
Обичам по-различните рецепти за домашно сладко! Изглежда превъзходно и мноого вкусно!
ОтговорИзтриванеУсмихнато лято! :)
Мария
Ще го пробвам!Харесва ми!Поздрави:)
ОтговорИзтриванеИлианка, страхотно предложение :)
ОтговорИзтриванеКарамел и круши...
Ще чакам зимата и сладкиш със сладко!
Чудничко е!!!
ОтговорИзтриванеМного би ми харесало :)
Благодаря ви много! Радвам се, че ви се харесва. Наистина има много хубав богат и плътен вкус. Препоръчвам, ако обичате круши.
ОтговорИзтриванеИлиана ,много често ти гостувам ,защото харесвам ястията ,които предлагаш .
ОтговорИзтриванеНо това карамелизирано сладко ми се стува много изкусително , а защо не и с др.плодове.
Поздрави ;)
Геви
Круши и карамел.... чудесно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ако ми изпаднат круши, знам какво да ги правя:-)
Геви, и аз се чудех какви плодове могат да се направят по тази технология :)
ОтговорИзтриванеМъх, ако имаш възможност, го пробвай. Става и с други круши, можеш да ги нарежеш на парченца.
Минала година направих по-вашата рецепта,божествено се получи!
ОтговорИзтриване