събота, 15 януари 2011 г.

Кюфтенца от леща с кашкавал




Продукти:

250г леща
300 г картофи
2 яйца
2 глави чесън
чубрица
1 ч.л. червен пипер
кимион
черен пипер
сол

около 50 г кашкавал

галета


Лещата се почиства и се измива. Чесънът се почиства от външните люспи и от брадата и се слага при лещата, както е на цели глави. Налива се вода - не е нужно да е много и лещата се слага да се вари. Картофите се измиват и се слагат също да се сварят. Вече готовите картофи се охлаждат, обелват се и се настъргват. След като лещата е сварена, чесънът се изважда и тя се прецежда. Чесънът се почиства от люспите и пюрето от него се прибавя към картофите. Отцедената леща се намачква добре и се прибавя към картофите. Слагат се яйцата и подправките на вкус. Сместа се разбърква добре. Кашкавалът се нарязва на кубчета - около половин сантиметър. С намокрени ръце се взима от сместа, разстила се върху ръката като питка и по средата се слага парченце кашкавал. Завива се и се оформя топче. Всяко топче се овалва в галета. Така приготвени, се оставят да престоят около половин час. След това се сплескват леко и им се придава формата на кюфтенце. Пържат се в загрята мазнина и се изцеждат върху салфетка.
Тези кюфтенца са много крехки, докато са топли. Затова трябва да се внимава, когато се изваждат от олиото., за да не се разпаднат. А могат да се направят и на фурна. Слагат се в тава, застлана с хартия за печене и се поливат с мъничко олио.

4 коментара:

  1. Много интересни кюфтенца, а как апетитно изглеждат!
    Любопитна съм за вкуса, никога не съм опитвала подобни.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте :) бях чувала за кюфтета от леща и ми звучеше доста интересна рецепта и днес най-накрая реших да се пробвам да ги направя ...от всички рецепти за такива кюфтета вашият вариант ми допадна най-много :) та ще се захващам,после ще докладвам как са се получили (хех,дано да станат добре...че не съм особено силна в кухнята) стискайте палци :)

    ОтговорИзтриване
  3. Та за резултата...на вкус много ми харесаха :) но на вид не станаха много добре ....повечето се разпаднаха:( не знам защо така ...да попитам нещо...след като престоят половин час оваляни в галета....после преди самото пържене трябва ли да се овалят пак в галета?защото първите като ги оформих направо ги сложих да се пържат,а последните реших да ги овалям пак в галета преди да ги изпържа и като че ли станаха по-добре(от към външен вид)...не знам може и на това да се дължи запазването на формата ,как мислите?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей!
    Съжалявам, че не са ти се получили добре. Аз ги овалвам само веднъж в галета. Но пък щом на теб ти се получават по-добре оваляни два пъти, опитай отново така.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...