Напоследък доста съм се поувлякла в приготвянето на ястия в керамични съдове. И днешното ми предложение не прави изключение. По принцип не съм голям любител на агнешкото, но приготвено по този начин много ми допадна. За тази рецепта аз използвах агнешка плешка, но тя може да се замени и с други части от агнето.
Продукти:
1 агнешка плешка (моята беше 1,750кг)
2 връзки зелен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка девесил
5 клончета пресен джоджен
10 листенца калоферче
1 връзка магданоз
сокът от един лимон
зехтин
червен пипер
черен пипер
сол
Агнешкото се посолява. Намазва се добре със зехтин, червен и черен пипер. Залива се с лимоновия сок. Лукът, чесънът и всички зелени подправки се нарязват. Посоляват се и се заливат с 3 с.л. зехтин. Всичко се разбърква добре. Месото се покрива със зелената смес и се оставя за 8 часа в хладилник. Поставя се в гювеч, налива се един пръст вода и се пече. Отново напомням, че тези съдове се поставят в студена фурна, за да не се спукат. Пече се половин час на 250*, после още около два часа на 150*.
и после отваряте на половина бутилка бира, поставяте две високи чаши и колкото по-топло е агнешкото в чинията, толкова по-студена да е бирата :))))
ОтговорИзтриванеИлианка, падам си по агнешкото, знаеш го. Това твоето изглежда страшно апетитно, както и не съм вечеряла още......
Хубави и слънчеви почивни дни и целувка!
Илианка, много е апетитно :)
ОтговорИзтриванеВ гювеч винаги е по- различно :))))
Да ви е вкусно!
Много апетитно изглежда,Илианка!
ОтговорИзтриванеА в гювеч всичко става като мозък, превъзходно!
Слънчев и спокоен уикенд!
Благодаря ви! Прегръщам ви :)
ОтговорИзтриванеПриятна почивка и на вас!
Много хубава рецепта, продължавай с керамичните съдове!
ОтговорИзтриванеА калоферчето има ли друго име?
Приятен у.
P.S.
ОтговорИзтриванеисках да те питам - а покриваш ли го с фолио като печеш или не?
Чао
Здравей, Райна!
ОтговорИзтриванеНе го покривам с фолио, защото гювечът си има капак. Но, ако нямаш такъв съд, можеш да го сложиш в тава и да го покриеш с фолио или да го поставиш в плик за печене :) Успех!
А никаква водичка при печене ли не се добавя? Съкращавам времето на мариноване и май ще се наложи да добавя поне половин чаша, за да не залепне за гювеча.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Алби! Дано се включвам навреме. Не добавяй повече от един пръст вода на дъното, защото после течността става много.
ОтговорИзтриванеНе пречи, че си съкратила мариноването, но колкото по-дълго, толкова по-ароматно :)
Хубав ден!