неделя, 11 април 2010 г.

Сач със свинско и зеленчуци







Не си спомням от колко години имам сач. Но

на него съм приготвяла само пърленки и катми. Нищо друго. А много обичам месо и зеленчуци, сготвени по този начин. Прочетох много рецепти и много съвети как се готви това чудо. Едни казват на котлон, други на фурна... с мазнина, без мазнина... Съвсем се обърках, когато една позната, готвач в ресторант, сподели, че при тях първо приготвят всичко на тиган, после само го прехвърлят в горещия сач и сервират. И се отказах за дълго време от идеята да направя сач вкъщи.

Но ето, че всяко нещо с времето си. Реших изцяло да се абстрахирам от това, което съм прочела и чула и да го сготвя по мой начин. Може на някои от читателите да не се стори правилният, но повярвайте, стана ужасно вкусно.

Продукти:

600 г свинско месо

3 големи глави лук

1 червена чушка

1 зелена чушка

1 голям морков

300 г гъби

любимата ви подправка за месо

8 с.л. соев сос

1 ч.л. мед

10 с.л. олио

сол

Месото се нарязва на по-големи парчета. Хубаво се подправя (аз по принцип не използвам готови подправки, но този път използвах Барбекю). Прибавят се 4 с.л. соев сос, 5 с.л. олио и лъжичката мед. Ако е нужно, добавете и сол. Оставя се в хладилник за няколко часа. Зеленчуците се нарязват - на едро. Към тях също се прибавя от подправката за месото, останалото олио, соев сос и малко сол. И те се прибират в хладилника.

Сачът се поставя върху студен котлон. Нагрява се. Намазва се с малко олио. След като олиото попие, се намазва отново. И така няколко пъти, докато малко олио се задържи на повърхността на сача. Тогава се поставя месото. Готви се до готовност. Придобива много апепитна коричка. Изважда се и върху сачът се слагат зеленчуците. Разбъркват се. Не е нужно много време да се готвят. По-добре е да останат хрупкави. Накрая към готовите зеленчуци се слага и месото. Разбърква се добре. По желание можете да настържете кашкавал и да поднесете, след като леко се разтопи.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Това е правилният начин и за мен.Приготвям го точно така и действително вкусът е доста по- различен от приготвянето на тиган.
    А това как го правят в ресторантите и аз съм го чувала .И то няма как да е по друг начин.Кой ще ти се суети толкоз около сача?!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за подкрепата, Гери :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е, Илианка :))
    ЛОщото е, че нямам сач!
    А по рестораните, както казва Гери, кой ще си играе :))
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...