сряда, 14 февруари 2018 г.

Пълнен батат със сирена


За изпълнението на тази рецепта за пълнени батати със сирена са виновни Йоли и Пепи, които с техните апетитни снимки предизвикаха истинско вълнение у мен... Тъй като бататите са сладникави, според мен чудесно се съчетават с пълнежа от сирена. Особено, ако е и по-солен :) Обаче този сладък вкус не се харесва на всички.  Така че, ако рецептата по принцип ви харесва, но не смеете да я предложите на домашните, може да я приготвите с обикновени картофи за тях и с батат за вас :)
Пълнените сладки картофи се приготвят изключително лесно.



Продукти:
батати (зависи от размера на сладките картофи и броя на хората)
крема сирене
синьо сирене
чедър
настърган кашкавал или моцарела
черен пипер
риган
зехтин

Първо е необходимо много хубаво да се измият сладките картофи. След това се поставят върху парче фолио, посоляват се и се поливат леко със зехтин. Завиват се във фолиото хубаво и се поставят да се пекат в загряна фурна на 200 градуса, докато омекнат добре.
Изваждат се от фурната, развиват се и се оставят да изстинат. Тук трябва да кажа, че ги приготвях два пъти и двата пъти нямах никакво време да ги чакам да изстиват. Директно ги разрязах горещи и напълних. Нищо, че адски ми пареше на пръстите.
Количеството на пълнежа ще прецените според броя и големината на бататите.
Смесва се крема сиренето със синьо сирене и чедър плюс черен пипер и малко риган и се разбърква до хубава хомогенна смес.



На мен ми харесва  наличието на синьото сирене, защото придава по-солена нотка. Иначе опитах и само с крема, чедър и моцарела отгоре, но повече ми хареса по-соления вариант.
Картофите се разрязват по дължина, без да се прерязват до долу. Поставят се в тавичка. Аз ги оставих с фолиото, което навих около тях. Разтварят се внимателно с пръсти и се посоляват. Пълнят се с крема сиренето и се поръсват с настърган кашкавал или се поставят парчета моцарела.
Поливат се с малко зехтин и отгоре се поръсват подправки. Хубаво е, ако имате стръкчета риган, но може и сух.
Връщат се в загряната фурна и се допичат, докато кашкавала/моцарелата се разтопи приятно.


2 коментара:

  1. Или,
    сладките картофи са чудесни когато се изпекат и са много хранителни.Не случайно филипинците ги ползват редовно в менюто си.Но със смес от различни сирена наистина ще са страхотни.Благодаря за идеята.
    Поздрави и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...