Източник: Селма
Продукти за тесто:
100 г масло(или маргарин)
2 яйца
1 ч.ч. брашно - от 250 мл
1/2 ч.ч. захар
2-3 с.л. мед
2 яйца
1 ч.ч. брашно - от 250 мл
1/2 ч.ч. захар
2-3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
Крем:
Крем:
600 г заквасена сметана (може и повече-според вкуса)
1/2 ч.ч. захар (увеличава се според количестовото на заквасената сметана)
100 г орехи(аз сложих повече)
шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете )
1 ванилия
В метален съд се смесват меда и содата бикарбонат,слагат се на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме от огъня и към сместа постепенно се прибавят маслото и останалите продукти,като се бърка много хубаво.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.Пече се не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава. Тавата е малка - с диаметър около 22 см. Внимава се блатът да не загори,защото загаря много лесно.
Готовността му се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.
За крема:
100 г орехи(аз сложих повече)
шепа сушени сливи(около 100 г),които трябва да се накиснат в гореща вода за 1-2 часа(тортата се получава много вкусна и без тях,но те страхотно обогатяват вкуса й,така че вие си преценете )
1 ванилия
В метален съд се смесват меда и содата бикарбонат,слагат се на тих огън.Сместа трябва да започне да се пени и да придобие ярко жълт цвят(около 2 минути или малко повече).Дърпаме от огъня и към сместа постепенно се прибавят маслото и останалите продукти,като се бърка много хубаво.Сместа се получава с консистенция на гъста заквасена сметана.Пече се не умерена фурна в намаслена и поръсена с брашно тава. Тавата е малка - с диаметър около 22 см. Внимава се блатът да не загори,защото загаря много лесно.
Готовността му се проверява с дървена клечка.
Готовият блат се срязва на две.
За крема:
Заквасената сметана се разбърква с лъжица (не се разбива с миксер в никой случай!) със захарта. Добавя се и ванилия.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Долния блат се намазва с крем, добавят се нарязаните на парченца сини сливи и върху тях пак се слага крем. Поставя се горния блат. Добавят се останалите орехи към останалия крем. Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат. )
Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
Престоява в хладилника 1 нощ.
Добавяме 2/3 от смлените орехи към крема.
Долния блат се намазва с крем, добавят се нарязаните на парченца сини сливи и върху тях пак се слага крем. Поставя се горния блат. Добавят се останалите орехи към останалия крем. Покриваме с "по-ореховия" крем и горния блат. )
Тортата се украсява със смлени орехи(може и с настърган шоколад).
Престоява в хладилника 1 нощ.
интересно тесто с мед-ще го опитам на всяка цена-поздравления
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеВсъщност това се оказа най-лесната торта, която съм правила. А е толкова вкусна...
Препоръчвам я на всички!
А като пробваш, ще чакам отзиви :)
mila receptata e hubava,testoto sy6to no ako moje da te popravq medovnika e 4eshka torta :) ot tova testo dokato e e toplo se razdelq na malki topki i se razto4va na ne pove4e ot 1 sm viso4ina zashtoto se nadiga sled tova se pe4e vs blat po otdelno i stava katop biskvia i dokto e o6te topal vseki edin ot blatovete se izrqzva po formata na tavata ili podnosa v koqto 6te byde tortata a ireskite se natro6avat i tortata se okrasqva sled nqkolko dni 6te pravq i 6te ka4a snimkite
ОтговорИзтриванеНямам против да ме поправиш. Този медовик, който си написала го знам. А този, който съм написала не напразно е за 1 час. Става много бързо и е невероятно вкусна торта.Така че, когато имаш желание, можеш да опиташ и него ;)
ОтговорИзтриванеколко кори се полъчават от това тесо
ОтговорИзтриванеПолучава се един блат, който се разрязва на две. :)
Изтриване